Beza Pavlova - doskonały deser na Sylwestra. Pyszny przepis Ani Starmach

Jak upiec perfekcyjną bezę?
Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku – taka jest właśnie beza. Doskonale sprawdza się nie tylko jako tort urodzinowy, ale również tort na Sylwestra. Jak przygotować bezę Pavlova pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach.

Beza Pavlova - przepis Ani Starmach

Składniki na bezę:

  • 300 g drobnego cukru do wypieków,
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
      • 1 łyżeczka soku z cytryny,
        • szczypta soli,
          • 6 białek.

            Składniki na krem:

            • 250 g serka mascarpone,
              • 400 ml śmietanki 36 proc.,
                • 2 łyżki cukru pudru,
                  • ziarenka z laski wanilii,
                    • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
                      • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
                        • 250 g serka mascarpone.

                          Do wyboru: kisiel wiśniowy lub lemon curd

                          Składniki na kisiel wiśniowy:

                          • 300 g mrożonych wiśni,
                            • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
                              • 4 łyżki cukru.

                                Składniki na lemon curd:

                                • 2 jajka,
                                  • 2 cytryny,
                                    • 50 g masła,
                                      • 50 g cukru.

                                        Przygotowanie bezy Pavlova:

                                        1. Beza: Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny, sól i mąkę ziemniaczaną. Bezę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z piany okrąg. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C, ale po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez ok. 90 min. Studź w uchylonym piekarniku. Śmietankę ubij z mascarpone, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ostudzoną bezę pokryj kremem śmietanowym, dodaj kisiel wiśniowy lub lemon curd.
                                          1. Kisiel wiśniowy: wiśnie przełóż do rondla razem z 2 łyżkami cukru, podgrzewaj aż puszczą sok, wtedy odlej odrobinę soku do szklanki, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną, sok przelej do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj aż całość zgęstnieje. Wiśniowy kisiel ostudź.
                                            1. Lemon curd: aby przygotować krem, zetrzyj skórkę z 2 cytryn, a ze wszystkich wyciśnij sok, przelej go przez sitko do rondelka. Do soku dodaj jajka i cukier, całość wymieszaj rózgą. Krem podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy krem będzie ciepły, dodaj połowę masła i nie przestawaj mieszać. Gdy masa się zagotuje, ściągnij rondelek z ognia, dodaj pozostałe masło, wymieszaj, ostudź.

                                              Bartosz Krupa / East News

                                              Sylwester

                                              Horoskop na święta i sylwestra
                                              Horoskop na święta i sylwestra
                                              Zaszalej z paznokciami na święta i sylwestra
                                              Zaszalej z paznokciami na święta i sylwestra
                                              Magda Pieczonka o makijażu na sylwestra
                                              Magda Pieczonka o makijażu na sylwestra
                                              Pomyśl o zwierzętach, odpuść sobie fajerwerki
                                              Pomyśl o zwierzętach, odpuść sobie fajerwerki
                                              Jak tanio i modnie ubrać się na sylwestra?
                                              Jak tanio i modnie ubrać się na sylwestra?

                                              Beziki idealne - przepis Ani Starmach

                                              Składniki:

                                              • 280 g drobnego cukru,
                                                • 4 białka,
                                                  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
                                                    • 1 łyżeczka soku z cytryny,
                                                      • szczypta soli..

                                                        Przygotowanie:

                                                        1. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, sól.
                                                          1. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdką”, na blasze z papierem do pieczenia formuj malutkie beziki, wstaw na ok. 40 min. do piekarnika nagrzanego do 140 st. C.

                                                            Bartosz Krupa / East News

                                                            Kartki noworoczne
                                                            Kartki noworoczne

                                                            Zobacz także:

                                                            Autor: Iza Dorf

                                                            Źródło: Ania Starmach

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości