Przepisy kulinarne

Beza Kariny Kunkiewicz

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy aktorkę Karinę Kunkiewicz. Przygotowała dla nas placuszki z cukinii, doradę pieczoną w soli, pieczone warzywa, a na deser - bezę z kremem mascarpone.

 

 

 

 

Placuszki z cukinii

Składniki:
1 cukinia (ok. 300 g)
6-8 łyżek mąki pszennej
2 jaka
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
olej do smażenia
Do podania:
śmietana 22 proc. gęsta
łosoś wędzony w plasterkach
kapary (z ogonkiem)

Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól. Odstaw na chwilę żeby puściła sok. Odciśnij sok z cukinii, dodaj jajko, czosnek, sól i pieprz. Dodaj mąkę tak, aby ciasto było w miarę gęste. Smaż na rozgrzanym oleju aż placki będą rumiane. Podawaj z łososiem skropionym cytryną, śmietaną i kaparami.

Dorada pieczona w soli

Składniki:
2 wypatroszone dorady
2 kg soli morskiej gruboziarnistej
6 ząbków czosnku
natka pietruszki
garść listków mięty
pieprz
oliwa

Przygotowanie:
Ryby umyj i osusz. Czosnek, natkę i miętę umyj, osusz i rozgnieć w moździerzu, dodaj pieprz i oliwę, utrzyj na pastę. Żaroodporne naczynie wysyp solą na wysokość 3 cm. Dorady ułóż w naczyniu i delikatnie przysyp solą. Skrop łyżką wody. Ryby wstaw do nagrzanego na 200 st. C piekarnika i piecz 30-40 min. Za pomocą łyżki i widelca ściągnij z ryby solną skorupkę. Następnie usuń skórę, podawaj samo upieczone mięso.

Pieczone warzywa

Składniki:
2 duże marchwie
1 pietruszka
1 burak
1 batat
rozmaryn
oliwa
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki kozieradki
sól
pieprz
miód płynny

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Warzywa umyj, obierz i pokrój na słupki. Polej je oliwą, posyp i natrzyj wszystkimi przyprawami. Wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo do naczynia żaroodpornego. Piecz 25-30 min. do miękkości.

Beza z kremem mascarpone

Składniki:
500 ml śmietany 30 proc. słodka (w kartonie) do ubijania
serek mascarpone
ok. 1 szklanki cukru pudru
konfitura malinowa dwa słoiczki
świeże truskawki do dekoracji

Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pod koniec stopniowo cukier. Wylej  dwa osobne blaty bezowe na papier do pieczenia. Piecz ok. godzinę w 150 st. C. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie połącz z mascarpone. Na spód bezy połóż krem i konfiturę. Przykryj drugim blatem. Udekoruj.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
92
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0