Bez mięsa, mleka, ryb i jaj, czyli wegańska Wigilia

Razem z Maciejem Szaciłło przygotowujemy się do wegańskiej Wigilii. Okazuje się, że można przygotować wieczerzę wigilijną bez ryb, jaj, mleka i mięsa. Skorzystajcie z przepisów na: bigos z wędzonym tofu, boczniaki w panierce i surowy makowiec bez cukru!

Bigos z wędzonym tofu

Składniki:

0,7 kg kwaszonej kapusty

1/2 główki małej kapusty świeżej

6 suszonych śliwek(najlepiej wędzonych)

mały słoik (200 g ) koncentratu pomidorowego

4 ziarenka jałowca

5 ziarenek pieprzu

1 liść laurowy

1 cebula

1/3 szklanki delikatnej oliwy z oliwek

kostka wędzonego tofu (ok.200 g)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy poszatkowaną świeżą kapustę, kapustę kiszoną, drobno pokrojone śliwki, zmielony jałowiec i pieprz i liść laurowy. Całość dusimy na małym ogniu ok. 45 min. (jeżeli zacznie się przypalać , podlewamy wodą). Na patelni na dwóch łyżkach oliwy przyrumieniamy pokrojone w kostkę tofu. Z kapusty wyjmujemy liść laurowy, dodajemy koncentrat i przysmażone tofu i dusimy kolejne 20 min.

Boczniak w panierce

Składniki:

250 g boczniaków

½ szklanki mąki ryżowej

½ szklanki mąki kukurydzianej

woda

¼ łyżeczki soli

olej ryżowy do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Mąkę ryżową i kukurydzianą mieszamy w misce z solą i dodajemy tyle wody, by uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Boczniaki ugniatamy łyżką w celu rozbicia (jak w przypadku kotletów schabowych, powinny mieć jednakową grubość i być dość cienkie), moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym, aż się przyrumienią.

Sos tatarski

majonez:

1 łyżka mąki z tapioki

100 g silken tofu (pół kostki)

1 łyżka musztardy sarepskiej

1 łyżka cukru trzcinowego

1 płaska łyżeczka soli jajecznej (sól dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, tzw. czarna sól z Himalajów)

sok z 1/3 cytryny

olej ryżowy lub z pestek winogron

pieczarki z octu

korniszony z octu

pieprz

Przygotowanie:

W małym garnuszku zagotowujemy 1/4 szklanki wody razem z mąką z tapioki. Cały czas mieszamy, aż powstanie przezroczysty, gęsty kisiel. Dodajemy silken tofu, musztardę, cukier, sól jajeczną, sok z cytryny i miksujemy ręcznym blenderem. Powoli wlewamy olej, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Pieczarki i korniszony kroimy w drobną kostkę i łączymy z majonezem. Dodajemy pieprz do smaku. Majonez możemy wykorzystać do świątecznej, polskiej sałatki, zmieszać z chrzanem itp.

Surowy makowiec bez cukru

Składniki:

Spód:

100 g orzechów włoskich

100 g szklanki orzechów laskowych

200 g rodzynek

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej

masa makowa:

1 szklanka mielonego, suszonego maku (do dostania w większości supermarketów)

3/4 szklanki mleka kokosowego

100 g orzechów nerkowca

1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu

skórka otarta z jednej pomarańczy

polewa:

1/4 szklanki syropu buraczanego (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)

3 łyżki kakao lub karobu

orzechy włoskie do posypania

skórka otarta z pomarańczy

Przygotowanie:

Orzechy mielimy w robocie kuchennym na drobny granulat. Dodajemy rodzynki i mielimy dalej, aż masa zacznie się łączyć. Dodajemy gałkę i sól. Całość powinna przypominać kruche ciasto. Masę rozkładamy w tortownicy posmarowanej olejem. Mak mieszamy z mlekiem kokosowym i zostawiamy na noc. Nerkowce zalewamy wodą i moczymy przez noc. Wszystkie składniki miksujemy razem. Masę przekładamy na spód. Wyrównujemy i wylewamy na nią polewę. Posypujemy poszatkowanymi orzechami włoskimi i skórką otartą z pomarańczy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości