Bazyliowa kuchnia: carbonara, tatar i zielona zupa

Suszona bazylia daje potrawom całkowicie inny smak i aromat niż ta świeża. Z czym dobrze się komponuje? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski powiedział, w jaki sposób ozywać suszonej bazylii w kuchni alby najlepiej wydobyć jej aromat i przygotował: carbonarę, tatara oraz zieloną zupę. Smacznego!

Bazyliowy makaron z sosem Carbonara

Makaron

Składniki:

4 jajka rozmiar L

400 g mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka bazylii

Szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na makaron połączyć i wyrobić przez kilka minut.

Następnie rozwałkować wałkiem na stolnicy lub podzielić na 4 części i przepuścić przez maszynkę do robienia makaronu.

Ciasto mocno oprószyć mąką i złożyć kilkukrotnie i pokroić nożem na 0,5 cm paski.

Makaron ugotować w osolonej gotującej się wodzie przez 1-2 minuty.

Sos Carbonara

Składniki:

200 g boczku

Pieprz

2 jajka

4 żółtka

150 g tartego parmezanu

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać jajka z żółtkami i parmezanem.

Doprawić pieprzem.

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni aż będzie chrupiący.

Do boczku na patelnię wrzucić makaron i podsmażyć przez chwilę.

Bardzo ciepły makaron przełożyć do miski z jajkami i szybko wymieszać żeby makaron podgrzał jajka i rozpuścił ser.

Można podawać posypane świeżą bazylią lub pietruszką.

Tatar wołowo-pomidorowy z bazyliowymi ciasteczkami

Tatar

Składniki:

200 g suszonych pomidorów z oliwy

200 g polędwicy wołowej

4 fileciki anchovy

1 łyżeczka kaparów

1 łyżeczka musztardy

4 przepiórcze jajka

Sól i pieprz

1 mała główka sałaty rzymskiej

przygotowanie:

Pomidory i mięso posiekać nożem na małe kawałki i wymieszać.

Dodać kapary, pokrojone anchovy i musztardę.

Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Ułożyć, na górę dodać żółtko z przepiórki.

Obok ułożyć listki sałata rzymskiej skropione oliwą lub dresingiem.

Ciasteczka bazyliowe

Składniki: 100 g zimnego masła 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej z pełnego przemiału 2 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki soli 1 jajko

Przygotowanie: Masło z mąkami i resztą suchych składników posiekać nożem żeby się połączyły. Na koniec dodać jajko, wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 2 mm i ułożyć na papierze do pieczenia. Upiec w rozgrzanym piekarniku przez 8-10 minut. Wyjąc i odstawić do ostygnięcia. Następnie połamać na nieregularne kształty i podać z tatarem.

Zielona zupa z czosnkowo-bazyliowym dresingiem

Zupa

Składniki:

4 łyżki masła

1 cebula

2 zielone ostre papryczki

1 brokuł

1 pęczek zielonych szparagów

1 pęczek szczawiu

2-3 litry wywaru drobiowego

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać masło i podsmażyć cebulę.

Dodać pokrojone w 0,5 cm kawałki szparagi i podsmażyć.

Dodać podzielonego na różyczki brokuła i też przez chwilę smażyć.

Całość zalać wywarem i gotować aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec dodać drobno posiekany szczaw.

Chwilę pogotować.

Doprawić solą i pieprzem.

Dresing

Składniki:

100 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka bazylii

4 ząbki czosnku

Sól i pieprz

Przygotowanie: Oliwę z oliwek lekko podgrzać z łyżeczką bazylii i posiekanymi ząbkami czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Cały czas podgrzewać przez kilka minut w bardzo niskiej temperaturze. Następnie wychłodzić. Zupę podawać polaną zimnym dresingiem u góry.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości