Przepisy kulinarne

Bazyliowa kuchnia: carbonara, tatar i zielona zupa

Suszona bazylia daje potrawom całkowicie inny smak i aromat niż ta świeża. Z czym dobrze się komponuje? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski powiedział, w jaki sposób ozywać suszonej bazylii w kuchni alby najlepiej wydobyć jej aromat i przygotował: carbonarę, tatara oraz zieloną zupę. Smacznego!

Bazyliowy makaron z sosem Carbonara

Makaron

Składniki:
4 jajka rozmiar L
400 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka bazylii
Szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na makaron połączyć i wyrobić przez kilka minut.
Następnie rozwałkować wałkiem na stolnicy lub podzielić na 4 części i przepuścić przez maszynkę do robienia makaronu.
Ciasto mocno oprószyć mąką i złożyć kilkukrotnie i pokroić nożem na 0,5 cm paski.
Makaron ugotować w osolonej gotującej się wodzie przez 1-2 minuty.

Sos Carbonara

Składniki:
200 g boczku
Pieprz
2 jajka
4 żółtka
150 g tartego parmezanu

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać jajka z żółtkami i parmezanem.
Doprawić pieprzem.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni aż będzie chrupiący.
Do boczku na patelnię wrzucić makaron i podsmażyć przez chwilę.
Bardzo ciepły makaron przełożyć do miski z jajkami i szybko wymieszać żeby makaron podgrzał jajka i rozpuścił ser.
Można podawać posypane świeżą bazylią lub pietruszką.

Tatar wołowo-pomidorowy z bazyliowymi ciasteczkami

Tatar

Składniki:
200 g suszonych pomidorów z oliwy
200 g polędwicy wołowej
4 fileciki anchovy
1 łyżeczka kaparów
1 łyżeczka musztardy
4 przepiórcze jajka
Sól i pieprz
1 mała główka sałaty rzymskiej

przygotowanie:
Pomidory i mięso posiekać nożem na małe kawałki i wymieszać.
Dodać kapary, pokrojone anchovy i musztardę.
Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć, na górę dodać żółtko z przepiórki.
Obok ułożyć listki sałata rzymskiej skropione oliwą lub dresingiem.

Ciasteczka bazyliowe

Składniki:
100 g zimnego masła
100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej z pełnego przemiału
2 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki soli
1 jajko

Przygotowanie:
Masło z mąkami i resztą suchych składników posiekać nożem żeby się połączyły.
Na koniec dodać jajko, wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto.
Rozwałkować na grubość 2 mm i ułożyć na papierze do pieczenia.
Upiec w rozgrzanym piekarniku przez 8-10 minut.
Wyjąc i odstawić do ostygnięcia.
Następnie połamać na nieregularne kształty i podać z tatarem.

Zielona zupa z czosnkowo-bazyliowym dresingiem

Zupa

Składniki:
4 łyżki masła
1 cebula
2 zielone ostre papryczki
1 brokuł
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek szczawiu
2-3 litry wywaru drobiowego
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać masło i podsmażyć cebulę.
Dodać pokrojone w 0,5 cm kawałki szparagi i podsmażyć.
Dodać podzielonego na różyczki brokuła i też przez chwilę smażyć.
Całość zalać wywarem i gotować aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec dodać drobno posiekany szczaw.
Chwilę pogotować.
Doprawić solą i pieprzem.

Dresing

Składniki:
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii
4 ząbki czosnku 
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Oliwę z oliwek lekko podgrzać z łyżeczką bazylii i posiekanymi ząbkami czosnku.
Doprawić solą i pieprzem.
Cały czas podgrzewać przez kilka minut w bardzo niskiej temperaturze.
Następnie wychłodzić.
Zupę podawać polaną zimnym dresingiem u góry.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
58
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0