Batony energetyczne w kuchni na detoksie

Jeżeli chcielibyście tej wiosny oczyścić swój organizm i zrzucić trochę kilogramów, zachęcamy Was do dań, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło: zielonego szejka z liśćmi pokrzywy, rukoli z pieczonymi szparagami, miodu czarnuszkowego, warzywnego makaronu na parze i batona energetycznego.

Zielony szejk z liśćmi pokrzywy

Porcja dla 2 osób

Składniki:

2 jabłka pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki

sok wyciśnięty z 4 pomarańczy

garść liści pokrzywy lub 50 ml soku wyciśniętego z pokrzywy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na jednolity płyn. Przelewamy do szklanek. Podajemy najlepiej 30 min. przed śniadaniem.

Rukola z pieczonymi szparagami

Składniki:

1/2 opakowania rukoli

pęczek zielonych, dobrej jakości (nie zdrewniałych) szparagów

średniej wielkości burak pokrojony na cienkie plasterki (ok. 2-3 mm)

2 łyżki oliwy z oliwy

płaska łyżka czarnuszki (opcjonalnie)

1-2 szczypty ostrej, czerwonej papryki (opcjonalnie)

sól kamienna lub morska

pieprz

dwa średniej wielkości dojrzałe pomidory

dressing:

sok z 1 cytryny

2 łyżki miodu/słodu jęczmiennego lub ryżowego/syropu z agawy

łyżeczka jasnej musztardy np. sarepskiej

4 łyżki oleju z lnianki

garstka pestek słonecznika

Przygotowanie:

Szparagi przełamujemy, aby pozbyć się twardych, zdrewniałych końcówek (można dodać je do wywaru warzywnego na zupę). Układamy razem z plastrami buraka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy ok. 20-30 min. (uważamy, aby szparagi się nie spaliły).

Dressing: sok z cytryny mieszamy z miodem/słodem/syropem z agawy i musztardą. Wlewamy cienkim strumieniem olej z lnianki cały czas mieszając, aż uzyskamy emulsję. Rukolę podajemy z pieczonymi warzywami, pokrojonym w kostkę pomidorem, polane dressingiem i posypane pestkami słonecznika.

Miód czarnuszkowy

Składniki:

1/2 szklanki nasion czarnuszki

1/2 szklanki miodu

Przygotowanie:

Czarnuszkę mielimy w młynku do kawy na proszek, mieszamy z miodem. Przekładamy do słoika i trzymamy w ciemnym miejscu. Podajemy do 3 łyżeczek dziennie (rano, po południu i wieczorem). Podczas choroby i przeziębienia (czas intensywnego oczyszczania organizmu) działa jak naturalny antybiotyk.

Warzywny makaron na parze

Porcja na 2 osoby

Składniki:

3 marchewki

3 małe cukinie

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek

200 g passaty (przecieru) pomidorowej lub 4-5 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1/4 łyżeczki asafetidy (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki tymianku

1 łyżeczka oregano

kilka ziarenek marynowanego zielonego pieprzu

garść poszatkowanych listków bazylii

sól

Przygotowanie:

Z marchewki i cukinii robimy makaron przy użyciu obieraczki do warzyw. Makaron gotujemy na parze (2-3 min. tak, aby był al dente), a następnie skrapiamy oliwą z oliwek i cytryną.

Sos: na oliwie podsmażamy asafetidę, tymianek, parę ziarenek zmiażdżonego, zielonego, marynowanego pieprzu i paprykę. Wrzucamy pomidory i trochę koncentratu. Dodajemy oregano i dusimy. Wszystko miksujemy i dodajemy świeżą bazylię. Podajemy przybrane zielonym pieprzem.

Batony energetyczne

Składniki:

300 g migdałów namoczonych na noc

2 łyżki gorzkich pestek moreli

1/2 szklanki wiórków kokosowych

szczypta kamiennej soli

200 g niesiarkowanych rodzynek

100 g niesiarkowanych daktyli

Przygotowanie:

Migdały, pestki, wiórki kokosowe i sól miksujemy w robocie kuchennym na proszek. Dodajemy suszone owoce i miksujemy dalej aż uzyskamy klejącą masę. Formujemy z niej placek grubości 1,5 cm i wkładamy na min. 30 min. do lodówki. Po wyjęciu kroimy na prostokątne batony, które stanowią skoncentrowane źródło energii i białka. Doskonale sprawdzają się w trakcie intensywnego treningu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości