Jeżeli chcielibyście tej wiosny oczyścić swój organizm i zrzucić trochę kilogramów, zachęcamy Was do dań, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło: zielonego szejka z liśćmi pokrzywy, rukoli z pieczonymi szparagami, miodu czarnuszkowego, warzywnego makaronu na parze i batona energetycznego. Zielony szejk z liśćmi pokrzywy
Porcja dla 2 osób
Składniki:
2 jabłka pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki
sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
garść liści pokrzywy lub 50 ml soku wyciśniętego z pokrzywy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na jednolity płyn. Przelewamy do szklanek. Podajemy najlepiej 30 min. przed śniadaniem.
Rukola z pieczonymi szparagami
Składniki:
1/2 opakowania rukoli
pęczek zielonych, dobrej jakości (nie zdrewniałych) szparagów
średniej wielkości burak pokrojony na cienkie plasterki (ok. 2-3 mm)
2 łyżki oliwy z oliwy
płaska łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
1-2 szczypty ostrej, czerwonej papryki (opcjonalnie)
sól kamienna lub morska
pieprz
dwa średniej wielkości dojrzałe pomidory
dressing:
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu/słodu jęczmiennego lub ryżowego/syropu z agawy
łyżeczka jasnej musztardy np. sarepskiej
4 łyżki oleju z lnianki
garstka pestek słonecznika
Przygotowanie:
Szparagi przełamujemy, aby pozbyć się twardych, zdrewniałych końcówek (można dodać je do wywaru warzywnego na zupę). Układamy razem z plastrami buraka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy ok. 20-30 min. (uważamy, aby szparagi się nie spaliły).
Dressing: sok z cytryny mieszamy z miodem/słodem/syropem z agawy i musztardą. Wlewamy cienkim strumieniem olej z lnianki cały czas mieszając, aż uzyskamy emulsję. Rukolę podajemy z pieczonymi warzywami, pokrojonym w kostkę pomidorem, polane dressingiem i posypane pestkami słonecznika.
Miód czarnuszkowy
Składniki:
1/2 szklanki nasion czarnuszki
1/2 szklanki miodu
Przygotowanie:
Czarnuszkę mielimy w młynku do kawy na proszek, mieszamy z miodem. Przekładamy do słoika i trzymamy w ciemnym miejscu. Podajemy do 3 łyżeczek dziennie (rano, po południu i wieczorem). Podczas choroby i przeziębienia (czas intensywnego oczyszczania organizmu) działa jak naturalny antybiotyk.
Warzywny makaron na parze
Porcja na 2 osoby
Składniki:
3 marchewki
3 małe cukinie
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g passaty (przecieru) pomidorowej lub 4-5 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki asafetidy (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka oregano
kilka ziarenek marynowanego zielonego pieprzu
garść poszatkowanych listków bazylii
sól
Przygotowanie:
Z marchewki i cukinii robimy makaron przy użyciu obieraczki do warzyw. Makaron gotujemy na parze (2-3 min. tak, aby był al dente), a następnie skrapiamy oliwą z oliwek i cytryną.
Sos: na oliwie podsmażamy asafetidę, tymianek, parę ziarenek zmiażdżonego, zielonego, marynowanego pieprzu i paprykę. Wrzucamy pomidory i trochę koncentratu. Dodajemy oregano i dusimy. Wszystko miksujemy i dodajemy świeżą bazylię. Podajemy przybrane zielonym pieprzem.
Batony energetyczne
Składniki:
300 g migdałów namoczonych na noc
2 łyżki gorzkich pestek moreli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
szczypta kamiennej soli
200 g niesiarkowanych rodzynek
100 g niesiarkowanych daktyli
Przygotowanie:
Migdały, pestki, wiórki kokosowe i sól miksujemy w robocie kuchennym na proszek. Dodajemy suszone owoce i miksujemy dalej aż uzyskamy klejącą masę. Formujemy z niej placek grubości 1,5 cm i wkładamy na min. 30 min. do lodówki. Po wyjęciu kroimy na prostokątne batony, które stanowią skoncentrowane źródło energii i białka. Doskonale sprawdzają się w trakcie intensywnego treningu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"