Bataty – słodkie ziemniaki z Ameryki. Przepis na bataty

Bataty, słodkie ziemniaki. Bataty na stole, jeden już obrany, drugi jeszcze nie.
Fot. Irina Dobrolyubova / Getty Images
Batat znany jest także jako wilec ziemniaczany, patat, kumara lub słodki ziemniak. Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Istnieje około 400 odmian batatów.

Słodkie ziemniaki zawierają sporo związków mineralnych, jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, selen, a także witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina C i E. Bataty możemy gotować, piec w piekarniku, grillować, gotować na parze. Czerwona odmiana batatów to źródło likopenu, który przeciwdziała rozwojowi nowotworów czy chorób serca, podczas gdy żółte pomagają zadbać o wzrok.

Jak przygotować bataty pieczone?

Słodkie ziemniaki, czyli bataty, pojawiają się w naszej kuchni znacznie rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Warto to zmienić, ponieważ są naprawdę wartościowym produktem, który powinien wzbogacić nasze menu. Najprostszym sposobem przyrządzania słodkich ziemniaków są bataty z piekarnika. Jak zrobić bataty w piekarniku dla 4 osób? Przygotowujemy 1 kg batatów, 2 łyżki oliwy dobrej jakości oraz przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, świeżą gałązkę tymianku lub rozmarynu, a jeśli nie mamy świeżych, możemy użyć mieszanki ziół suszonych (ok. 1 łyżeczki). Czy bataty się obiera? Nie musimy zdejmować z ziemniaków skórki, wystarczy dobrze je umyć, osuszyć i pokroić na kawałki jak frytki. Następnie oprószamy bataty solą, pieprzem oraz ziołami. Skrapiamy ziemniaki oliwą z oliwek. Tak przyrządzone bataty układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na około 20 minut, aż będą miękkie.

Warto również wypróbować przepis na bataty pieczone na słodko. Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:

· 4 duże bataty,

· 3 łyżeczki cukru,

· 1 łyżkę cynamonu,

· ½ kostki masła,

· szczyptę soli i pieprzu.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, na blaszce układamy nakłute widelcem bataty. Pieczemy około 60 minut. Cukier mieszamy z cynamonem, miksujemy razem z masłem. Tak przygotowany krem układamy w środku przekrojonych batatów. Jak piec bataty i ile piec bataty? Wszystko zależy od tego, czy pieczemy je w całości, czy kawałkach, ewentualnie jak duże są ziemniaki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, bataty w całości pieczemy około godziny, a pokrojone około 20 minut. Zawsze pieczemy do miękkości, w trakcie możemy sprawdzać widelcem, czy ziemniaki są już gotowe.

Zobacz film: Kopytka z batatów. Źródło: Dzień Dobry TVN

Pomysły na bataty gotowane i z grilla

Z batatów możemy zrobić także puree ziemniaczane. Bataty gotowane smakują doskonale serwowane z mięsem i surówką lub gotowanymi warzywami. Jak smakują bataty? Są delikatne, soczyste i lekko słodkie, dlatego, przynajmniej od czasu do czasu, warto zastąpić nimi nasze tradycyjne ziemniaki. Jak gotować bataty? Oto przepis na puree do obiadu dla 2 osób:

· 2 duże bataty,

· 1 łyżka masła,

· szczypta soli i pieprzu,

· ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.

Tym razem bataty obieramy ze skóry, większe ziemniaki możemy przekroić na pół. Bataty wrzucamy do garnka z zimną, osoloną wodą i gotujemy do miękkości (20-30 minut). Odcedzamy, dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem na puree. Dodajemy przyprawy i raz jeszcze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowane bataty możemy przygotować także w wersji w mundurkach oraz tak, jak tradycyjne ziemniaki.

Bataty z grilla również mogą zasmakować domownikom, a goście zaproszeni na ogrodowy bankiet na pewno będą zaskoczeni, jeśli podamy coś innego niż grillowane mięso. Przepis na bataty z grilla jest niezwykle prosty, a otrzymamy z niego 4-5 porcji:

· 5 batatów,

· 200 ml musztardy (dowolnej, ulubionej),

· 1 szklanka oliwy,

· 1 łyżka miodu,

· 2-3 łyżki ketchupu,

· 1 łyżeczka ziół prowansalskich,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· ½ łyżeczki czosnku w proszku.

Musztardę łączymy z oliwą, miodem, ketchupem, przyprawami i ziołami. Ziemniaki myjemy, osuszamy i kroimy, a następnie moczymy w przygotowanej zalewie. Tak przygotowane układamy na tacce aluminiowej i stawiamy na dobrze rozgrzanym grillu. Trzymamy je tam nawet ok. godziny, nie zapominając o regularnym odwracaniu ziemniaków. Gotowe możemy posmarować odrobiną masła i posypać świeżym koperkiem.

Czy bataty są zdrowe? Bataty a dieta, bataty a cukrzyca

Bataty uważane są za jedne z najzdrowszych warzyw , dlatego warto włączyć je do swojego menu. Z uwagi na niski indeks glikemiczny zalecane są dla osób będących na diecie odchudzającej, a także dla cukrzyków. Bataty obniżają bowiem poziom glukozy we krwi . Słodkie ziemniaki zawierają dużo witaminy A, dlatego mają dobroczynny wpływ na układ oddechowy, a także chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Bataty bogate są w witaminę C, błonnik i luteinę, która wpływa na jakość wzroku. Właściwości słodkich ziemniaków sprawiają, że są one polecane przy osteoporozie, astmie i nowotworach jelit. Jak jeść bataty? Najzdrowsze są słodkie ziemniaki pieczone, grillowane, jedzone ze skórką. Jak zrobić bataty? Możliwości mamy naprawdę mnóstwo – bataty pieczone w folii, bataty na parze, bataty pieczone w całości. Co zrobić z batatów? Mogą to być naleśniki, zupy, sosy, frytki, placki podawane na słodko. Dzięki wprowadzeniu do swojej diety słodkich ziemniaków, możemy nie tylko urozmaicić menu, ale przede wszystkim zadbać o zdrowie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości