Materiał promocyjny

Basia Ritz częstuje Thomasa Andersa! Czym?

Ona - Polka, on rodowity Niemiec. Ona - pierwszy w Polsce „Masterchef”, on - największy fan jej tatara z łososia. O kim mowa? W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz przygotowała potrawy prosto z niedawno wydanej książki kucharskiej. Jakie danie zaserwowałaby Thomasowi Andersowi, który z zaciekawieniem jej się przyglądał?

Przepisy pochodzą z książki „Masterchef. Najlepsze przepisy Basi Ritz”.

Przystawka:

Tatar z łososia z awokado i marynowaną cukinią

Składniki dla 4 osób:

300 g fileta z łososia

1 awokado

5-7 cebulek dymek

Sok z 1 limonki lub cytryny

50 ml sosu sojowego

1 łyżka pasty wasali

Rzeżucha do przybrania

Kawior z łososia do przybrania, nie jest koniecznie potrzebny

1 cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki

50 ml oliwy z oliwek extra vergine

1 łyżka lekko zmielonej soli gruboziaranistej

Sposób przyrządzania:

Łososia posiekać nożem w bardzo drobną kosteczkę. Awokado przekroić, wyjąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Aby zachować śliczny zielony kolor, należy od razu skropić miąższ sokiem z połowy limonki albo cytryny. Ja zostawiam w miseczce również pestkę, podobno dzięki niej awokado nie brązowieje zbyt szybko.

Cebulki pokroić w cieniutkie krążki. Wymieszać sos sojowy z wasabi. Najlepiej włożyć wasabi do filiżanki i wlać łyżkę sosu sojowego, dokładnie wymieszać, dodać następną łyżkę sosu, a po połączeniu się składników- wlać resztę. W ten sposób unika się grudek.

Oliwę wymieszać z resztą soku z limonki i cytryny i solą. Powstałą w ten sposób marynatą posmarować plastry cukinii.

Krążek deserowy położyć na talerzu, włożyć do niego łososia, lekko przycisnąć łyżką. Dodać awokado, później kawior z łososia, krążki cebulki i rzeżuchę. Obok położyć plastry cukinii. Mieszankę wasabi-sojową postawić w naczynku, aby każdy mógł dowolnie doprawić łososia.

Można też wszystkie składniki, łososia, awokado, cebulki, sos, wymieszać razem w miseczce, ułożyć w krążku, przycisnąć, przystroić kawiorem i rzeżuchą. Obok położyć cukinię. Nie wygląda to wtedy tak dekoracyjnie jak na zdjęciu, ale smakuje bosko i goście nie muszą sami mieszać potrawy na talerzach.

Zupa:

Krem z cukinii z zarumienionymi płatkami migdałów

Składniki dla 4 osób

4 małe cukinie o wadze ok. 400 g

1 cebula

1 ząbek czosnku

Kilka gałązek świeżego tymianku

Ok. 400 ml wywaru drobiowego

100 ml wytrawnego białego wina

100 ml śmietany kremówki 30 %

2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz

Natka pietruszki

Garść płatków migdałów

Sposób przyrządzania:

Cukinie umyć. Ok. 100 g pokroić w julienne, resztę w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać listki tymianku, czosnek i kostki cukinii, doprawić solą i pieprzem, zalać białym winem, poddusić. Dodać wywar i gotować do miękkości pod przykryciem.

Pietruszkę posiekać. Do ugotowanej zupy dodać śmietanę, zblendować. Dodać Julienie i posiekaną pietruszkę, gotować aż cukinia będzie ciepła.

Płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu, lekko posolić. Posypać nimi zupę, serwować.

Danie główne:

Polędwiczki wieprzowe smażona w boczku w sosie śliwkowym

Składniki dla 4 osób

1 polędwica wieprzowa

8 plastrów boczku

olej do smażenia, np. rzepakowy

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Sos

1 cebula

1 marchewka

1 seler

Sparzona skórka z 1/8 pomarańczy

1 gałązka rozmarynu

Ok. 16 suszonych śliwek

2 łyżki powideł śliwkowych

Butelka czerwonego wina wytrawnego zredukowanego do 250 ml

Ok. 250 ml wywaru warzywnego

Sposób przyrządzania

Polędwicę wieprzową umyć, oczyścić z włókien i błon, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 8 części. Lekko doprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek owinąć plastrem boczku.

Smażyć na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju najpierw na boczku z końcówka boczku, aby sklepić, a następnie ze wszystkich stron, aż się zarumieni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165 C na ok. 10-15 minut. Po tym czasie sprawdzić sprężystość mięsa palcem. Nie powinno być twarde, polędwica będzie wtedy sucha. Zbędny olej zlać z patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić. Dodać pozostałe warzywa i je również zarumienić. Podlać wywarem, dodać zredukowane czerwone wino, gałązkę rozmarynu i skórkę z pomarańczy. Całość gotować aż płyny zredukują się o połowę, a warzywa będą miękkie. Przecedzić przez drobne sito, dodać powidła śliwkowe, dobrze wymieszać. Dodać śliwki, doprawić solą i pieprzem, gotować, aż śliwki będą miękkie.

Polędwicę ułożyć na talerzu, obok przełożyć śliwki polane sosem. Cudownie pasuje do tej kompozycji kremowe puree z ziemniaków.

Jeżeli checie wygrać książkę kulinarną pierwszego polskiego MasterChefa, weźcie udział w naszym konkursie!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości