Baozi – pierożki lub bułeczki przyrządzane na parze, to symbol Chin. Znane i kochane w Azji od tysięcy lat, podbiły również serca Europejczyków. Podawane są w restauracjach lub sprzedawane na sztuki na ulicznych straganach. Pierożki nadziewa się farszem mięsnym lub warzywnym i zawsze podaje z dodatkiem sosu sojowego.

Pierożki baozi, zwane też kluskami lub bułeczkami, to pszenne kule gotowane na parze. Serwowane są z nadzieniem mięsnym lub warzywnym, z dodatkiem sosu sojowego i chilli. Popularne są w całych Chinach i sąsiednich krajach azjatyckich, ale dokładnie wywodzą się z północnych rejonów Chin. Baozi to jedno z tradycyjnych dań, podawane jako główny element posiłków lub przekąska w postaci jednego większego pierożka. Najczęściej jednak Chińczycy jedzą je na drugie śniadanie, kupując pojedyncze baozi w przydrożnych budkach. Wyglądem przypominają polskie pyzy/kluski/pampuchy (nazwa w zależności od regionu Polski) gotowane na parze.

Sposób na baozi

Przepis na pierożki jest bardzo prosty. Kwestią indywidualną jest farsz, którym nadziewa się baozi. Nigdy nie podaje się pierożków pustych.

Baozi – przepis na ciasto (porcja dla 4 osób – około 20 baozi)

· 550 g przesianej mąki pszennej,

· 3 łyżeczki suszonych drożdży,

· 250 ml ciepłej przegotowanej wody,

· łyżeczki soli,

· 2 łyżeczki cukru,

· 2 łyżeczki oleju sezamowego.

Przygotowanie:

Drożdże rozrób z wodą i łyżeczką cukru. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min. Mąkę połącz z solą, cukrem i przygotowanym rozczynem. Wyrób ciasto – powinno być twarde, a wszystkie składniki idealnie wypracowane. Gotową kulę ciasta obtocz w oleju sezamowym. Następnie odłóż do miski, przykryj i odstaw na ponad godzinę do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrój z niego koła wielkości szklanki (wyrośnięte ciasto powinno być miękkie i delikatne w dotyku, ale niezbyt luźne). Wycięta forma powinna mieć gruby środek i cienkie brzegi, które będziesz sklejać w sakiewkę po dodaniu farszu. Gotowe baozi ułóż na sitku nad wrzącą wodą i zostaw na 20 minut. Jeśli przygotowane przez Ciebie pierożki są grubsze i większe, niech zostaną nad parą przez około 30 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Propozycje podania pierożków baozi

Pierożki podaje się z różnym nadzieniem, które tak naprawdę zależy od indywidualnych preferencji. Najbardziej popularne są z mięsem wieprzowym. Baozi je się z dodatkiem sosu sojowego, w którym macza się bułeczkę. Sos sojowy może być podawany samodzielnie lub z dodatkiem octu ryżowego i odrobiny pasty chilli.

Baozi z mięsem mielonym wieprzowym

· 300 g mięsa mielonego,

· drobno posiekana cebula,

· pół łyżeczki soli,

· szczypta pieprzu,

· centymetr startego na drobnych oczkach korzenia imbiru,

· łyżka świeżej posiekanej kolendry,

· łyżka oleju sezamowego,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· łyżka białego wytrawnego wina.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połącz i wyrób farsz. Nadziewaj przygotowane ciasto, a następnie sklejaj pierożki w sakiewki. Trzymaj nad parą przez około 20 minut. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Baozi z warzywami

· 2 łyżki posiekanego szczypiorku,

· 30 g wcześniej namoczonych grzybów mun,

· marchewka starta na grubych oczkach,

· ząbek drobno posiekanego czosnku,

· 60 g tofu,

· 20 g posiekanej w cienkie paseczki kapusty pekińskiej,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· łyżeczka oleju sezamowego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze połącz ze sobą, a następnie nadziewaj nimi baozi. Przygotowane pierożki trzymaj nad parą przez około 20 minut. Podawaj z sosem sojowym od razu po przyrządzeniu.

Baozi z owocami morza

· 200 gram surowych małych krewetek, drobno posiekanych,

· sok z połówki cytryny,

· drobno posiekana cebula,

· łyżka świeżej posiekanej kolendry,

· drobno posiekany ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz, a następnie nadziewaj nimi pierożki. Trzymaj nad parą przez około 20 minut. Podawaj od razu po przyrządzeniu z sosem sojowym i pastą chilli.

Baozi z kurczakiem i warzywami

· 200 g drobno posiekanej piersi z kurczaka,

· 150 g posiekanej w cieniutkie paseczki kapusty pekińskiej,

· drobno posiekana cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· pokrojona w cienkie paseczki czerwona papryka,

· pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku,

· łyżeczka słodkiej papryki,

· łyżka sosu sojowego,

· łyżka octu ryżowego,

· łyżka oleju sezamowego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Nadziewaj przygotowane baozi i trzymaj na parze przez 20 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu z sosem sojowym.

Baozi z mięsem wołowym

· 300 g mięsa mielonego wołowego,

· 2 cm startego na cienkich oczkach korzenia imbiru,

· mała, drobno posiekana cebula,

· 2 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Nadziewaj farszem przygotowane pierożki i trzymaj na parze przez około 30 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu z sosem sojowym.

Zobacz film: Kuchnia chińska. Źródło: Dzień Dobry TVN.


Co sądzisz o tym artykule?
63
7