Bananowy pudding - pyszny deser od nastolatka

Jak przygotować crumble z gruszkami, marchewkowe muffiny, mini pizzę z cukinii i bananowy pudding? Proste przepisy na te przepyszne desery i przekąski zna 14-letni Jakub Zdrójkowski, którego gościliśmy w kuchni Dzień Dobry TVN.

Crumble z gruszkami

Składniki:

3 gruszki

1 łyżka masła

1 łyżka płatków migdałowych

2 łyżki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki mielonego imbiru bądź cynamonu

sok z 1 cytryny

Kruszonka:

1/2 kostki masła

1 szklanka mąki

1 łyżka płatków owsianych

1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Umyte gruszki kroimy w kostkę i podduszamy na maśle. Dodajemy cukier trzcinowy, płatki migdałowe, mielony imbir i sok z cytryny. Kiedy sok odparuje, odstawiamy owoce do przestygnięcia. Kruszonkę przygotowujemy w misce, mieszając masło z cukrem pudrem, mąką i płatkami owsianymi. Wystudzone owoce przekładamy do foremek, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez 25 min.

Marchewkowe muffiny

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki startej marchewki

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki słonecznika

2 jajka

3/4 szklanki oleju

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka startego imbiru

starta skórka z 1 cytryny

Krem z serka:

1 opakowanie serka do smarowania

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżka mleka

Przygotowanie:

W misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia i słonecznik. W drugiej misce do startej marchewki dodajemy mokre składniki, czyli olej rzepakowy, jajka oraz dodatkowo dla aromatu imbir i skórkę z cytryny. Suche składniki wsypujemy do mokrych i dokładnie wszystko razem mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek. Pieczemy w piekarniku przez 35 min. w 180 st. C. Gotowe muffiny możemy posmarować kremem z serka, cukru pudru i mleka.

Mini pizza z cukinii

Składniki:

1 cukinia

4 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki wody

1 łyżka oliwy z oliwek

garść świeżych liści bazylii i oregano

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki soli

100 g sera mozzarella

4-5 plasterków szynki

Przygotowanie:

Centymetrowe plastry cukinii smarujemy oliwą i grillujemy na patelni. Przecier pomidorowy mieszamy z wodą, oliwą i czosnkiem. Dodajemy posiekaną bazylię i oregano. Całość doprawiamy solą. Plastry cukinii przekładamy na blachę, smarujemy sosem i na wierzch kładziemy plasterki szynki oraz kawałki mozzarelli.

Warzywa zapiekamy w 120 st. C przez 15 min.

Bananowy pudding

Składniki:

2 banany

200 g śmietany 30% lub 36%

1 łyżka cukru o aromacie waniliowym

1/2 kubka borówek amerykańskich

1/2 kubka chrupkiego musli

1/2 białej lub mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy do niej zmiksowane banany. Na dno pucharków nasypujemy musli, a następnie nakładamy na nie schłodzony pudding. Wierzch posypujemy borówkami i wiórkami czekoladowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości