Bananowe przepisy Piotra Kucharskiego: chlebek, curry i naleśniki

W kuchni Dzień Dobry TVN wariacje na temat bananów! Przepisy na dania bazujące na bananach zaproponował nam Piotr Kucharski. Zobaczcie jak zrobić plantany po meksykańsku, curry z bananem, chlebek bananowy i naleśniki z bananami.

Plantany po meksykańsku

Składniki:

  • 2 plantany
    • 3 ząbki czosnku
      • mała cebula
        • 1 papryczka jalapeno
          • sok z połówki cytryny
            • 0,5 łyżeczki nasion kolendry
              • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
                • 3 łyżki oliwy z oliwek
                  • 1 puszka krojonych pomidorów
                    • 1 dojrzałe awokado
                      • świeża kolendra
                        • sól do smaku
                          • ryż do podania

                            Sposób przygotowania:

                            Nie obrane plantany ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować około 30-40 minut aż skórka zacznie z nich łatwo odchodzić.

                            W tym czasie posiekać cebulę, czosnek i papryczkę. Plantany wystudzić, obrać ze skórki, pokroić na 0,5 cm plasterki, przyprawić papryką i rozgniecionymi ziarenkami kolendry. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i przesmażyć plantany przez około 5-6 minut. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę, czosnek i papryczkę. Po kilku minutach dodać pomidory i gotować razem kilka minut. Dodać plantany. Wymieszać i gotować 5 minut. Pod koniec dodać pokrojone awokado.

                            Podawać z ryżem, posypane kolendrą.

                            Curry z bananem

                            Składniki:

                            • 2 łyżki oliwy z oliwek
                              • 1 cebula
                                • 3 ząbki czosnku
                                  • 1 papryczka chilli
                                    • kawałek imbiru
                                      • 2 łyżki czerwonej pasty curry
                                        • 4 banany
                                          • 200 ml wywaru warzywnego-opcjonalnie
                                            • 1 puszka mleczka kokosowego
                                              • 100 g podprażonych orzechów nerkowca
                                                • 1 pęczek zielonych szparagów
                                                  • sól i pieprz
                                                    • sok z cytryny

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Na oliwie z oliwek podsmażyć dwa banany pokrojone na 1 cm plasterki. Z każdej strony obsmażyć po 2-3 minuty. Odstawić na bok. Na tej samej patelni na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli aż będą miękkie. Dodać pozostałe dwa banany. Pastę curry, mleko kokosowe i wywar (lub wodę). Razem pogotować, następnie zmiksować na gładki sos.

                                                      Na patelni podsmażyć pokrojone szparagi przez kilka minut aby były chrupiące. Zalać sosem, dodać podsmażone banany i orzechy nerkowca. Gotować razem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać ryżem.

                                                      Chlebek bananowy z cynamonem

                                                      Składniki:

                                                      • 3 dojrzałe banany
                                                        • 80 g rozpuszczonego masła
                                                          • 100 g cukru
                                                            • 1 jajko
                                                              • 300 g mąki pszennej
                                                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                  • Wierzch:
                                                                    • 1 banan
                                                                      • 50 g cukru
                                                                        • 1 łyżeczka cynamonu

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Keksówkę o długości około 20-22 cm nasmarować masłem.

                                                                          Zmiksuj banany, masło, jajko na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę wymieszać delikatnie z masą i przelać do keksówki. Na wierzchu ułożyć przekrojonego wzdłuż banana. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.

                                                                          Trzyskładnikowe pankejksy

                                                                          Składniki:

                                                                          • 1 1/2 dojrzałego banana około 200 g
                                                                            • 2 jajka
                                                                              • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                • klarowane masło do smażenia
                                                                                  • miód do polania
                                                                                    • truskawki-opcjonalnie

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Banany rozgnieść widelcem, taż żeby zostały małe kawałki. Jajka rozbełtać w miseczce z dodatkiem proszku do pieczenia. Jajka wymieszać z bananami. Masło rozpuścić na patelnie. Masę nakładać łyżką na patelnię i smażyć okrągłe placuszki. Przed podaniem polać miodem. Można dodać owoce sezonowe.

                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości