Przepisy kulinarne

Bałtyckie inspiracje

Podczas pierwszego spotkania po wakacyjnej przerwie Joseph Seeletso proponuje przepisy zainspirowane Bałtykiem. Kucharz przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pastę z wędzonej ryby z grzankami, smażonego halibuta z warzywami w glazurze różanej oraz dorsza z sałatką z kuskusu i jabłek. Towarzyszył mu Paweł "Konjo" Konnak.

Pasta z wędzonej ryby z grzankami

Składniki:
200 g wędzonej ryby (np. łososia, halibuta)
1 posiekana czerwona cebula
1 posiekana mała papryczka chili
100 g masła
sok z połowy cytryny
1 szklanka śmietany (12- 18%)
pieprz

Przygotowanie:
Usuń z ryby ości i skórę, podziel mięso na płatki. Na połowie masła podsmaż cebulę i chili. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe masło oraz rybę, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw pieprzem. Zmiksuj wszystko w blenderze na gładką pastę. Przełóż masę do miski i wstaw do lodówki żeby stężała. Podawaj z grzankami.

Smażony halibut z warzywami w glazurze różanej

Składniki:
200 g filetów z halibuta
2 obrane marchewki
1 seler naciowy
100 g klarowanego masła
100 g oliwy
50 g posiekanych oliwek
4 różne warzywa
50 ml syropu z dzikiej róży

Przygotowanie:
Włóż warzywa do garnka, zalej wodą, dodaj syrop różany, sól i pieprz. Warzywa mają się ugotować i pokryć delikatną glazurką. Posmaruj rybę oliwą, dopraw solą i pieprzem, ułóż na wierzchu masło i oliwki. Upiecz w piecu, podawaj z warzywami.

Dorsz smażony w głębokim tłuszczu z sałatką z kuskusu i jabłek

Składniki:
200 g filetów z dorsza
1 szklanka mąki
1 szklanka schłodzonej wody mineralnej
1 jajko
sok z cytryny
50 g posiekanych jabłek
50 g posiekanych kasztanów
50 g posiekanej mięty
200 g ugotowanego kuskusu

Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z jajkiem i wodą. Rybę dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Lekko oprósz mąką, zanurz w mące połączonej z jajkiem. Smaż w głębokim tłuszczu, aż ryba będzie rumiana. Podawaj z sałatką. Sałatka: Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem.

Przepis autorstwa Joseph Seeletso.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
64
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0