Bakłażan w roli głównej. Przepisy Ani Starmach na roladki, pastę i burgery

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała potrawy z bakłażana. Czy wiedzieliście, że bakłażan jest niskokaloryczny i zawiera dużo witamin i minerałów? Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: pieczony bakłażan z pęczakiem, roladki z bakłażana, pasta bakłażanowa z granatem oraz także bakłażanowe burgery. Smacznego!

PIECZONY BAKŁAŻAN Z PĘCZAKIEM

SKŁADNIKI:

2 bakłażany

100 g pęczaku

200 g pomidorków koktajlowych

Natka pietruszki

150 g sera feta

Oliwa z oliwek

Sok z cytryny

100 g czarnych oliwek

Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany przekrój, natnij delikatnie nożem, posyp solą, odczekaj 20 minut, bakłażany opłucz, następnie włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Warzywa piecz około 30 minut, po tym czasie wydrąż łyżką środek, ostudź. Ugotowany pęczak wymieszaj z pokrojoną pietruszką, pomidorkami, fetą, oliwkami, dodaj oliwę, sól, pieprz, Wydrążone bakłażany napełnij pęczakiem, gotowe.

ROLADKI Z BAKŁAŻANA

SKŁADNIKI:

2 bakłażany

300 g ricotty

Świeży tymianek

150 g szynki parmeńskiej

Ząbek czosnku

100 g orzeszków piniowych

800 ml passaty pomidorowej

70 g parmezanu

Świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana pokrój w plastry, zgrilluj na patelni. Ricottę wymieszaj z tymiankiem, solą pieprzem. Na plaster bakłażana połóż plaster szynki, dodaj warstwę sera, całość zwiń w roladkę. Passatę dopraw do smaku, dodaj zmiażdżony czosnek, zagotuj. Do gotującego sosu dodaj roladki, gotuj przez kilka minut, podawaj z orzeszkami piniowymi i parmezanem oraz bazylią.

PASTA BAKŁAŻANOWA Z GRANATEM

SKŁADNIKI:

2 bakłażany

3 ząbki czosnku

4 łyżki pasty tahini

Sok z cytryny

Szczypta kminu rzymskiego

Oliwa z oliwek

Natka pietruszki

Pestki granatu

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni, odwracaj od czasu do czasu. Skórka powinna być mocno przypieczona. Pozbądź się skóry, miąższ bakłażana zmiksuj z pieczonym czosnkiem, dodaj tahini, kmin, sok z cytryny, oliwek z oliwek, dopraw do maku. Podawaj z pestkami granatu i natką pietruszki.

BAKŁAŻANOWY BURGER

SKŁADNIKI:

2 bułki z makiem

1 bakłażan

1 duży pomidor

1 kulka mozarelli

100 g rukoli

2 łyżki pasty oliwkowej

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany pokrój w plastry, posól, przysmaż na oliwie. Na blasze z papierem do pieczenia ułóż „piramidki”: bakłażan, plaster pomidora, plaster sera, bakłażan. Zapieka przez 10 minut w temperaturze 190 stopni. Bułkę podpiecz i posmaruj pastą oliwkową, dodaj rukole i zapieczonego z pomidorami bakłażana, przykryj bułką, smacznego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości