Materiał promocyjny

Bakłażan króluje na stole

Kucharz Joseph Seeletso w swoich przepisach i potrawach sięga po bakłażana. Co można z niego przyrządzić?

Małe bakłażany zawinięte w szynkę parmeńską podane z puree z groszku

Składniki:

6 małych bakłażanów

6 plastrów szynki parmeńskiej

6 łodyżek tymianku

oliwa

pieprz

Przygotowanie:

Przekrój bakłażany na pół wzdłuż. Na każdej połówce ułóż tymianek, skrop oliwą, dopraw solą. Owiń szynką parmeńską, piecz 10-15 minut w 180 st.

Puree z groszku

Składniki:

400 g mrożonego groszku

50 g masła

50 ml śmietanki

50 g chrzanu

Przygotowanie:

Zblanszuj groszek w osolonej wodzie (wystarczy 5 minut), odcedź. Zmiksuj groszek i przetrzyj przez sito. Podgrzej na patelni, dodaj śmietanę, masło i chrzan. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z bakłażanami.

Brinjal masala

Składniki:

1 cały bakłażan pokrojony w kostkę

2 posiekane pomidory

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 ząbek czosnku

50 g zmiażdżonego imbiru

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

100 g posiekanej cebuli

1 łyżeczka przyprawy masala

100 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

W rondelku podsmaż cebulę na złoto, dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek

i przyprawy. Duś na małym ogniu przez 20 minut. W drugim garnku na głębokim tłuszczu usmaż kawałki bakłażana. Odcedź, dodaj do sosu, przypraw i duś na małym ogniu 5 minut. Podawaj z ryżem

Jagnięcina w pistacjach z sałatką z bakłażana

Składniki:

1 łyżeczka oliwy

160 g jagnięciny

1 łyżeczki mielonego cynamonu

100 g zmielonych pistacji

25 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę. Jagnięcinę dopraw solą i pieprzem, wrzuć na patelnię i smaż 2 minuty z każdej strony na złoto. Zdejmij z patelni. Wymieszaj pistacje z masłem i cynamonem na pastę. Posmaruj nią jagnięcinę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 12-15 minut.

Sałatka z bakłażana

Składniki:

1 bakłażan pokrojony w plastry

1 łyżka oliwy

100 g białego sera

2 łyżki posiekanej kolendry

szczypta oregano

sok wyciśnięty z 1 cytryny

100 g serka wiejskiego

Przygotowanie:

Posmaruj plastry bakłażana oliwą z dwóch stron. Grilluj przez dwi minuty. Pokrój w kostkę i wymieszaj z resztą składników. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z jagnięciną.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości