Przepisy kulinarne

Bakłażan króluje na stole

Kucharz Joseph Seeletso w swoich przepisach i potrawach sięga po bakłażana. Co można z niego przyrządzić?

Małe bakłażany zawinięte w szynkę parmeńską podane z puree z groszku

Składniki:
6 małych bakłażanów
6 plastrów szynki parmeńskiej
6 łodyżek tymianku
oliwa
pieprz

Przygotowanie:
Przekrój bakłażany na pół wzdłuż. Na każdej połówce ułóż tymianek, skrop oliwą, dopraw solą. Owiń szynką parmeńską, piecz 10-15 minut w 180 st.

Puree z groszku

Składniki:
400 g mrożonego groszku
50 g masła
50 ml śmietanki
50 g chrzanu

Przygotowanie:
Zblanszuj groszek w osolonej wodzie (wystarczy 5 minut), odcedź. Zmiksuj groszek i przetrzyj przez sito. Podgrzej na patelni, dodaj śmietanę, masło i chrzan. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z bakłażanami.

Brinjal masala

Składniki:
1 cały bakłażan pokrojony w kostkę
2 posiekane pomidory
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
50 g zmiażdżonego imbiru
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
100 g posiekanej cebuli
1 łyżeczka przyprawy masala
100 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie:
W rondelku podsmaż cebulę na złoto, dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek

i przyprawy. Duś na małym ogniu przez 20 minut. W drugim garnku na głębokim tłuszczu usmaż kawałki bakłażana. Odcedź, dodaj do sosu, przypraw i duś na małym ogniu 5 minut. Podawaj z ryżem

Jagnięcina w pistacjach z sałatką z bakłażana

Składniki:
1 łyżeczka oliwy
160 g jagnięciny
1 łyżeczki mielonego cynamonu
100 g zmielonych pistacji
25 g miękkiego masła

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę. Jagnięcinę dopraw solą i pieprzem, wrzuć na patelnię i smaż 2 minuty z każdej strony na złoto. Zdejmij z patelni. Wymieszaj pistacje z masłem i cynamonem na pastę. Posmaruj nią jagnięcinę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 12-15 minut.

Sałatka z bakłażana

Składniki:
1 bakłażan pokrojony w plastry
1 łyżka oliwy
100 g białego sera
2 łyżki posiekanej kolendry
szczypta oregano
sok wyciśnięty z 1 cytryny
100 g serka wiejskiego

Przygotowanie:
Posmaruj plastry bakłażana oliwą z dwóch stron. Grilluj przez dwi minuty. Pokrój w kostkę i wymieszaj z resztą składników. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z jagnięciną.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0