Bakłażan jako gruszka miłości. Sprawdź przepisy Ani Starmach

Dziś w naszej kuchni, w roli głównej, bakłażan, znany też jako oberżyna lub jajko krzewiaste. Jak odróżnić bakłażana męskiego od damskiego? O tym w naszej kuchni Anna Starmach, jurorka programu "MasterChef". Towarzyszył jej Jarosław Falkowski, uczestnik programu. Jak smakuje bakłażan marynowany, grillowany i faszerowany? Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie!

A potrawy przygotowane w naszej kuchni degustowały pięciolatki z warszawskiego przedszkola nr 384, które odwiedziły studio Dzień Dobry TVN :)

Bakłażan faszerowany

Składniki:

2 średnie bakłażany

300 g mielonego mięsa wołowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

świeży tymianek

oliwa z oliwek

1 łyżka koncentratu pomidorowego

150 ml passaty pomidorowej

100 g mozzarelli

Przygotowanie:

Bakłażana przekrój na połowę, wyciągnij miąższ, pokrój go w kostkę. Wydrążonego bakłażana włóż do piekarnika o temperaturę 180 stopni na 20 minut. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie dodaj pokrojonego bakłażana, dodaj koncentrat a po chwili mięso i tymianek, smaż przez kilka minut, aż zmieni kolor wtedy dodaj passatę pomidorową, duś około 30 minut. Mięsem nafaszeruj podpieczone bakłażany, na wierzchu połóż plastry mozzarelli.

Curry z bakłażanem

Składniki:

2 bakłażany

2 pomidory bez skóry

400 ml mleka kokosowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 mała papryczka chili

2 cm imbiru

pół łyżeczki kurkumy

duża szczypta kuminu

świeża kolendra

100 ml passaty pomidorowej

1 łyżka sosu sojowego

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Chili, imbir, czosnek, cebulę drobno posiekaj, przysmaż je na oleju, dodaj kurkumę, kumin, wymieszaj, po chwili dodaj bakłażana pokrojonego w kostkę, gdy lekko zmieni kolor dodaj odrobinę mleka kokosowego, następnie dodaj pokrojone pomidory, resztę mleka i passatę. Gotuj około 30 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości