Właściwości babki płesznik – jak ją stosować? Babka płesznik - działanie, zastosowanie, skutki uboczne

Babka jajowata, babka płesznik - nasiona.
Fot. subodhsathe / Getty Images
Babka płesznik to zioło pochodzące z rejonów Morza Śródziemnego. Spożywanie jego nasion reguluje pracę przewodu pokarmowego, a dzięki błonnikowi ułatwia odchudzanie. Babka płesznik może być wykorzystywana przez kobiety w ciąży i dzieci, z tym, że dawkowanie jej zależy od wieku.

Właściwości lecznicze babki płesznik wykorzystywane były w medycynie ludowej. Jej spożywanie jest całkowicie bezpieczne, pod warunkiem przestrzegania kilku prostych zasad. Babka płesznik nadaje się do stosowania doustnego (jako napój) lub zewnętrznego (jako okłady).

Nasiona babki płesznik - skład

Babka płesznik (łac. Plantago psyllium L.), na Mazowszu nazywana pchlim nasieniem, to zioło pochodzące z zachodniego rejonu Morza Śródziemnego, dlatego niektórzy znają ją jako babkę śródziemnomorską. Obszarem jej występowania jest również północna Afryka i zachodnia Azja. W Polsce spotkać ją można głównie w prywatnych uprawach.

Właściwości lecznicze mają nasiona babki płesznik. Są one brązowe, lekko podłużne oraz błyszczące jak nasiona siemienia lnianego. Znaleźć je można w owocach (w każdym dwa nasiona), które mają kształt elipsoidalnej torebki. Działanie babki płesznik wynika przede wszystkich z wysokiej zawartości błonnika (68 g / 100 g nasion), który jest niezbędny dla zdrowia układu pokarmowego. Nasiona babki śródziemnomorskiej zawierają też śladowe ilości steroli roślinnych, duże ilości białka oraz tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe - linolowy, oleinowy i palmitynowy. Są one również źródłem aukubiny, którą wyróżniają właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

>>>Zobacz też: Brzuch tarczycowy. Jak z nim walczyć?

Właściwości babki płesznik

Babka płesznik działa przede wszystkich na pracę układu pokarmowego. Stymuluje wydzielanie śliny i innych soków trawiennych oraz zwiększa lepkość treści jelitowej. Spożywanie napojów z babki płesznik pozytywnie oddziałuje na liczbę "dobrych" bakterii jelitowych i tym samym poprawia florę bakteryjną zasiedlającą jelita. Wprowadzenie jej do codziennego jadłospisu może uchronić przed groźnymi stanami zapalnymi. Ponadto błonnik znajdujący się nasionach babki płesznik ogranicza wchłanianie węglowodanów i tłuszczu, zmniejsza apetyt oraz stymuluje przemianę materii.

Babka płesznik redukuje poziom "złego" (LDL) i zwiększa poziomu "dobrego" (HDL) cholesterolu we krwi. Jej nasiona przyczyniają się również do znaczącego obniżenia (o około 12 proc.) poziomu glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Przeprowadzone do tej pory badania naukowe pokazały również, że znajdujący się nasionach różnych gatunków babki (w tym płesznik) flawonoid – 7- O -b - glikozyd luteoliny ma właściwości cytotoksyczne.

>>>Zobacz też: Cierpisz na zespół drażliwego jelita? Ta dieta jest dla ciebie!

Babka płesznik – jakie ma zastosowanie?

Szerokie zastosowanie babki płesznik sprawia, że jest ona panaceum na wiele dolegliwości i chorób. W przeciwieństwie do specjalistycznych leków proponowanych przez rosnące w siłę firmy farmaceutyczne niemal nie wywołuje skutków ubocznych.

Babka płesznik w przeszłości wykorzystywana była w leczeniu czerwonki oraz jako środek wykrztuśny i przeciwbólowy. Dziś polecana jest przede wszystkim w przypadku biegunek, stosują ją także osoby, u których zdiagnozowano zespół jelita drażliwego. Przynosi ulgę pacjentom z chorobą wrzodową czy hemoroidami. Zmniejsza uczucie wzdęcia i ciężkości po jedzeniu. Polecana jest osobom starającym się zrzucić zbędne kilogramy. Warto sięgnąć po babkę płesznik również wtedy, gdy istnieje ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Jej spożywanie może wspomóc terapię raka nerki, piersi i skóry.

Babka płesznik nadaje się do stosowania zewnętrznego. W postaci okładów przyspiesza gojenie się skóry, nawilża i odżywia. W ten sposób babka płesznik wykorzystywana jest przez pacjentów z atopowym zapaleniem skóry oraz przez osoby z łuszczycą i trądzikiem różowatym.

Zobacz film: Moc ukryta w ziołach. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak stosować babkę płesznik?

Osoby zastanawiające się, jak przygotować napój z babki płesznik, nie muszą się martwić, bowiem jest to bardzo proste. Wystarczy kilka łyżeczek nasion zalać wodą (lub sokiem), wszystko dokładnie wymieszać i zostawić na parę minut. Tak samo jak siemię lniane, nasiona babki śródziemnomorskiej pod wpływem wilgoci pokrywają się śluzem. Sporządzony napój należy spożyć zaraz po przygotowaniu.

Przyrządzając taki napój, trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, nasiona lepiej zalewać chłodnym płynem, ponieważ wysoka temperatura może zmniejszyć wartość odżywczą babki płesznik. Po drugie, trzeba pić duże ilości wody, minimum 2 l na dzień. Po trzecie, dawkowanie babki płesznik uzależnione jest od wieku: dawka odpowiednia dla dzieci to 2 łyżeczki / dzień, z kolei dla dorosłych - ok. 8 łyżeczek dwa lub trzy razy dziennie.

Nasiona są neutralne w smaku, dlatego mogą być dodawane do kompotu, herbaty, jogurtu, musli, owsianki, koktajli owocowych i sałatek lub po prostu można je spożywać z miodem lub owocami.

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania babki płesznik

Skutkiem ubocznym stosowania babki płesznik mogą być nudności czy wymioty. Należy zrezygnować z niej przy bólach brzucha o nieznanej przyczynie, w stanach skurczowych lub niedrożności jelit. Nie można jeść babki śródziemnomorskiej także przed planowaną kolonoskopią. Ponadto stosowana jednocześnie z innymi lekami, może opóźnić ich wchłanianie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości