Babie lato w kuchni, rękami mężczyzny

W kuchni Dzień Dobry TVN zapanował czas na "babie lato". Mistrz Piotr Kucharski pokazał, jak połączyć produkty jeszcze letnie z cięższymi smakami jesieni. Na stole pojawiły się: jesienno-letnia zupa, zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym, bakłażanowe pizze oraz sernik z pieczonymi owocami. Musicie tego spróbować!

Jesienno-letnia zupa

Składniki:

oliwa z oliwek

1 cebula

1 ostra papryczka

6 kolb kukurydzy

1 czerwona papryka

0,25 łyżeczki kminu

0,25 łyżeczki ziaren kolendry

1 l bulionu drobiowego

sól

pieprz

100 ml kwaśnej śmietany

Dodatki:

100 g boczku

1 cukinia

2 pomidory

listki kolendry

3 tortille

100 ml kwaśnej śmietany

ostra papryka w proszku

suszone oregano

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać posiekaną ostrą papryczkę, poddusić. Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę oraz ziarna kukurydzy odcięte z kolby. Smażyć przez chwilę, dodać zmielone w moździerzu przyprawy. Smażyć jeszcze kilka minut. Dolać bulion i gotować. Jak warzywa będą miękkie, dodać śmietanę i wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować tortille kwaśną śmietaną, posypać papryką w proszku i oregano. Wstawić do piekarnika, aby śmietana się zapiekła. Tortille pokroić na trójkąty.

Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, aż tłuszcz się wytopi. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory (pomidory bez gniazd nasiennych) i podsmażyć, pod koniec dodać listki kolendry.

Zupę podawać z podsmażonym boczkiem i cukinią u góry oraz tortillami.

Zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym

Składniki:

200 g dzikiego ryżu

300 g zielonej fasolki

200 g dyni o twardym miąższu

2 łyżki masła

2 szalotki

300 g kurek

100 ml śmietanki 30%

50 g świeżych orzechów włoskich

sól

pieprz

świeży tymianek

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę pokroić na trzy-, czterocentymetrowe kawałki i ugotować do miękkości. Dynię pokroić w kostkę i poddusić na patelni z odrobiną oliwy. Dodać do ryżu i wymieszać. Ugotowaną fasolkę ułożyć na wierzchu.

Na maśle poddusić posiekaną szalotkę. Po chwili dodać kurki i dusić aż będą miękkie. Podlać śmietaną, gotować dalej aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać posiekane orzechy. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Polać po wierzchu.

Bakłażanowe pizze

Składniki:

1 duży bakłażan

oliwa z oliwek

sól

pieprz

suszone oregano

1 słoiczek dobrego sosu pomidorowego

3 duże kule mozzarelli

10 plasterków pikantnego salami

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Bakłażana pokroić w półcentymetrowe plastry. Posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz oregano. Wstawić do pieca na 13-15 min. Wyjąć, posmarować sosem pomidorowym. Na wierzch porwać mozzarellę i ułożyć kawałki salami pokrojonego na ćwiartki. Zapiekać ponownie w piekarniku przez 3-4 min.

Sernik z pieczonymi owocami

Składniki:

200 g herbatników

30 g masła

600 g kremowego serka do kanapek

70 g cukru

4 jajka

skórka otarta z pomarańczy

0,5 łyżeczki cynamonu

100 g kwaśnej śmietany

Pieczone owoce:

2 figi

3-4 śliwki

200 g borówek amerykańskich

50 g cukru

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę o wymiarach ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wysypać na nią ciasteczka, docisnąć i wyrównać spód. Wstawić do lodówki i schładzać przez 10 min.

Ser ubić z cukrem i powoli dodawać jajka – ciągle ubijając. Pod koniec dodać skórkę z pomarańczy oraz cynamon. Przelać na spód formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

W piekarniku podnieść temperaturę do 200 st. C. Owoce wyłożyć na blaszkę. Posypać cukrem, wstawić do piekarnika i piec ok. 12 min. Lekko wystudzony sernik, posmarować śmietaną. Na wierzchu ułożyć podpieczone owoce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości