Babeczki z truskawkami i mango. Ten przepis Ani Starmach skradnie wasze serce

Truskawki nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale także są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszności, w których głównym składniki były właśnie truskawki: chłodnik truskawkowo-arbuzowy, babeczki z truskawkami i mango, biszkopt truskawkowo-rabarbarowy i czerwoną konfiturę.

Chłodnik truskawkowo-arbuzowy

Składniki:

500 g arbuza

300 g truskawek

sok z cytryny

1/2 papryczki chili

1 górek

świeża mięta

2 cm świeżego imbiru

świeża kolendra

100 g sera feta

Przygotowanie:

Arbuza i truskawki myjemy, kroimy i miksujemy na gładką masę razem z chili, imbirem i sokiem z limonki. Podajemy z pokruszoną fetą, miętą, kolendrą i kawałkami ogórka.

Babeczki z truskawkami i mango

Składniki:

400 g kruchego ciasta

200 g mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

laska wanilii

2 łyżki cukru pudru

1 mango

250 g truskawek

świeża mięta

2 łyżki miodu

garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kruche ciasto wałkujemy, przekładamy do foremek na tartaletki i pieczemy 35 min. w 180 st. C. Śmietankę ubijamy, mieszamy z mascarpone, wanilią, cukrem. Truskawki i mango kroimy, mieszamy z miętą, miodem i orzechami. Na podpieczone spody wykładamy krem waniliowy, owoce, dodajemy miętę.

Biszkopt truskawkowo-rabarbarowy

Składniki:

5 żółtek

6 białek

200 g cukru

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

50 g płatków migdałowych

2 łodygi rabarbaru

100 g truskawek

cukier puder

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Białka ubijamy, mieszamy z żółtkami. Masę przekładamy do torownicy z papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i truskawki, dodajemy płatki migdałów. Pieczemy ok. 40 min. w 170 st. C.

Czerwona konfitura

Składniki:

500 g truskawek

500 g rabarbaru

300 g cukru

laska wanilii

laska cynamonu

1 gwiazda anyżu

100 m soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy sok pomarańczowy, pokrojone owoce i przyprawy. Smażymy na małym ogniu ok. 2 godz. Przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości