Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

Recykling w kuchni
Dania z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, resztek sera czy mrożonek są doskonałe dla osób, które nie lubią marnować jedzenia. Swoje pomysły na pyszne potrawy z recyklingu zdradziła w kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bosacka.

Babeczki z klusek z rosołu

Składniki na babeczki z klusek:

  • szklanka ugotowanego makaronu (np. resztek klusek ugotowanych wcześniej do rosołu)
    • jajo
      • 100 g żółtego sera
        • sól
          • pieprz
            • szczypta gałki muszkatołowej

              Dodatki do wyboru:

              • wędlina
                • szczypiorek
                  • oliwki
                    • suszone pomidory
                      • kapary

                        Jak przygotować babeczki z klusek?

                        Makaron drobno siekamy, mieszamy z pokrojoną wędliną, szczypiorkiem, suszonymi pomidorami (lub innymi dodatkami). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, wsypujemy do makaronu. Wbijamy jajo, doprawiamy. Masą napełniamy papilotki lub foremki na babeczki. Zapiekamy przez 30 minut w 170 st. C.

                        Omlet z białek z dodatkami

                        Składniki na omlet z białek:

                        • 2-3 białka
                          • łyżka mąki pszennej
                            • sól
                              • pieprz
                                • łyżka oleju rzepakowego

                                  Dodatki – do wyboru:

                                  • garść rukoli lub szczypiorku, koperku, bądź natki
                                    • plaster chudej szynki
                                      • 2 suszone pomidory
                                        • kilka oliwek
                                          • kawałek żółtego sera

                                            Jak przygotować omlet z białek?

                                            Białka przelewamy do miski, lekko ubijamy (nie na sztywno). Pod koniec ubijania dodajemy mąkę, mieszamy. Przyprawiamy, dodajemy posiekane dodatki – jakie lubimy; mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy masę na omlet i smażymy na średnim ogniu z jednej i z drugiej strony.

                                            Chałka w mleku

                                            Składniki na chałkę w mleku:

                                            • 1/2 czerstwej chałki
                                              • szklanka mleka
                                                • 2-3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

                                                  Dodatki:

                                                  • konfitura lub dżem
                                                    • serek śmietankowy do smarowania pieczywa
                                                      • świeże owoce
                                                        • miód
                                                          • syrop klonowy

                                                            Jak przygotować chałkę w mleku?

                                                            Chałkę kroimy w kromki. Mleko wylewamy na talerz. Masło rozgrzewamy na małym ogniu. Każdą kromkę zanurzamy z jednej i drugiej strony w mleku (uwaga, żeby za mocno nie nasiąkły mlekiem, bo będą się rozpadać), smażymy na maśle (tak jak placki) po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

                                                            Podpłomyki

                                                            Składniki na podpłomyki:

                                                            Ciasto:

                                                            • 2 szklanki mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
                                                              • szczypta proszku do pieczenia
                                                                • szczypta soli
                                                                  • 150 ml gorącej wody
                                                                    • 3 łyżki oleju rzepakowego
                                                                      • mąka do podsypywania
                                                                        • oliwa do posmarowania

                                                                          Dowolne dodatki (poniżej propozycje dobrych połączeń smakowych):

                                                                          • gruszka, ser pleśniowy, orzechy
                                                                            • pomidory, mozzarella, bazylia, oliwki
                                                                              • jajko, szpinak, pieczarki, ser śmietankowy
                                                                                • szynka, ser żółty, cebula
                                                                                  • hummus, suszone pomidory, ser halloumi
                                                                                    • camembert, żurawina, orzechy

                                                                                      Jak przygotować podpłomyki?

                                                                                      Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek i sól, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części, rozwałkowujemy, podsypując mąką. Każdy placek smarujemy oliwą, pieczemy 15 minut w 170 st. C. W tym czasie przygotowujemy ulubione dodatki, nakładamy je na gorące placki i zapiekamy jeszcze jakieś 10 minut.

                                                                                      Pizza z czerstwego chleba

                                                                                      Składniki na pizzę z czerstwego chleba:

                                                                                      • 3 czerstwe bułki grahamki (lub ok. 250 g czerstwego chleba)
                                                                                        • szklanka mleka
                                                                                          • jajo
                                                                                            • olej do posmarowania formy
                                                                                              • duży pomidor
                                                                                                • 100 g mozzarelli
                                                                                                  • świeża bazylia do dekoracji

                                                                                                    Sos:

                                                                                                    • szklanka przecieru pomidorowego
                                                                                                      • 2 łyżki oliwy
                                                                                                        • 2 łyżeczki oregano
                                                                                                          • 2 ząbki czosnku
                                                                                                            • szczypta cukru
                                                                                                              • sól

                                                                                                                Jak przygotować pizzę z czerstwego chleba?

                                                                                                                Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy, wbijamy jajko i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wyściełamy papierem do pieczenia. Masę chlebową przekładamy do naczynia, dociskamy ręką. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

                                                                                                                Przecier mieszamy z oliwą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i soli. Wyjmujemy chlebowy spód z piekarnika, smarujemy go sosem pomidorowym, ozdabiamy plasterkami pomidora i mozzarelli. Zapiekamy 10 minut w tej samej temperaturze, dekorujemy bazylią.

                                                                                                                Bananowe zawijasy

                                                                                                                Składniki na bananowe zawijasy:

                                                                                                                • 2 duże dojrzałe banany
                                                                                                                  • garść suszonej żurawiny
                                                                                                                    • jajo
                                                                                                                      • szklanka mąki
                                                                                                                        • płaska łyżeczka cynamonu
                                                                                                                          • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                                            • 2 szklanki oleju rzepakowego do smażenia
                                                                                                                              • cukier puder do oprószenia

                                                                                                                                Jak przygotować bananowe zawijasy?

                                                                                                                                Banany obieramy, rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy posiekaną drobno żurawinę oraz jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy bananowej. Ciasto powinno być dość rzadkie, ale nie za bardzo. Jeśli jego konsystencja przypomina ciasto naleśnikowe – dodajemy nieco więcej mąki.

                                                                                                                                Olej mocno rozgrzewamy w głębokiej patelni. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego albo do grubej torebki foliowej (jeśli używamy torebki, jeden jej róg ucinamy i tworzymy rękaw, z którego będziemy wyciskać ciasto na patelnię. Uwaga! Dziurka nie powinna być zbyt duża, bo ciasto gwałtownie wypadnie z rękawa i możemy się poparzyć!). Wyciskamy zawijasy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem.

                                                                                                                                Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                >>> Zobacz także:

                                                                                                                                Bułeczki z kapustą, marchewkowe kimchi i inne pomysły na zdrowe dania z kiszonkami

                                                                                                                                Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na kurczaka curry, pstrąga z młodą kapustą i karpatkę z domowym budyniem

                                                                                                                                Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna

                                                                                                                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                Źródło: Kasia Bosacka

                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości