Babeczki jabłkowo-bananowe Andrzeja Polana

Pieczone jabłka z winogronami, jarmużem, orzechami i serem, risotto z jabłkami i kurczak pieczony oraz babeczki jabłkowo-bananowe z musem czekoladowym - te pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

Pieczone jabłka z winogronami, jarmużem, orzechami i serem

Składniki:

500 g winogron zielonych

500 g winogron czarnych

1 kg jabłek polskich

kilka listków jarmużu zielonego i czerwonego

garść szpinaku zielonego

300 g orzechów włoskich tegorocznych

300 g sera typu blue cheese

olej rzepakowy do smażenia

pieprz czarny mielony,

sok z cytryny

ocet jabłkowy

sól

Przygotowanie:

Winogrona dzielimy na małe kiście, kilka owoców pozostawiamy pojedynczo i odstawiamy. Podzielone kiście winogron układamy na blaszce, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na kilka minut, do momentu aż owoce lekko napęcznieją. Lekko przestudzone skrapiamy octem jabłkowym, sokiem z cytryny i olejem. Pojedyncze winogrona zgniatamy i dodajemy sok z owoców do winogron pieczonych. Doprawiamy czarnym pieprzem. Jabłka pozbawiamy rdzenia i kroimy w plastry ok. 1 cm. Plastry skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Orzechy włoskie obieramy i dzielimy na połówki. Jabłka i owoce wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż jabłka będą skruszałe a orzechy lekko się "zezłocą". Upieczone jabłka układamy na dużym talerzu, na wierzch kładziemy pieczone kiście winogron, posypujemy obranym jarmużem, pozbawionym twardych części, kawałkami sera pleśniowego i orzechami. Na koniec skrapiamy wineigrette, jaki powstał z winogron.

Risotto z jabłkami i kurczak pieczony

Składniki:

200 g ryżu arborio

500 ml soku jabłkowego

100 ml cydru jabłkowego

5 jabłek polskich

2 cytryny

kurczak cały

kilka listków szałwii

2 szalotki

80 g masła

100 g sera parmezan

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie sprawiamy sola, pieprzem i szałwią. Wstawiamy do pieczenia wraz z ćwiartkami cytryny. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy ryż. Chwilę smażymy, podlewamy cydrem i dodajemy powoli bulion na przemian z sokiem jabłkowym. Pod koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki, ale wyczuwalny na języku, przed podaniem dodajemy masło i ser, mieszamy. Kurczaka podajemy z risotto jabłkowym, listkami szałwii i pieczoną cytryną.

Babeczki jabłkowo-bananowe z musem czekoladowym

Składniki:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

100 g masła

2 jajka

cukier wanilinowy

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jabłka

2 banany

200 g czekolady gorzkiej

150 ml śmietany 36%

150 g lodów orzechowych

Przygotowanie:

Banany, jabłka miksujemy na papkę. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i jajkami. Cukier, jajka, cukier wanilinowy, mąka dokładnie mieszamy i łączymy z musem owocowym. Ciasto wylewamy do foremek do muffinów i wypiekamy na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej w dwóch częściach ubitą śmietanę. Babeczki podajemy z musem czekoladowym i lodami orzechowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości