Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy

Nawet na kwarantannie każdy potrzebuje czasem chwili zapomnienia. Oto przepisy na pyszne ciasta - zarówno pieczone, jak i na zimno. Słodkości przygotowała w naszej kuchni Daria Ładocha.

Babeczki portugalskie

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
    • 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
      • 250 ml mleka
        • 150 g cukru trzcinowego
          • 50 g mąki pszennej
            • 5 żółtek
              • laska cynamonu
                • skórka z połówki cytryny

                  Przygotowanie:

                  Mleko, śmietankę, cukier, mąkę i żółtka dokładnie wymieszaj. Przełóż do rondelka, dodaj laskę cynamonu i skórkę z cytryny, i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż krem zgęstnieje. Piekarnik nastaw na 200 st. C. Rozłóż ciasto francuskie. Wytnij w nim koła - wielkości szklanki. Koła powinny być tak duże, by wypełnić foremki na muffiny. Foremki wysmaruj masłem. Do każdej dziury włóż okrągły placek ciasta. Z masy budyniowej wyciągnij laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Następnie wypełnij foremki nadzieniem do 1/4 wysokości. Piecz w piekarniku około 20-25 minut. Po upieczeniu możesz posypać delikatnie cynamonem.

                  Cantucci

                  Składniki:

                  • 250 g mąki pszennej
                    • 150 g cukru trzcinowego
                      • szczypta soli
                        • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                          • 2 jajka
                            • 20 g likieru anyżowego
                              • 2 jajka
                                • żółtko
                                  • 150-200 g migdałów ze skórką

                                    Przygotowanie:

                                    Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, likier, jajka, żółtko i wyrób z nich ciasto. Dodaj migdały i wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z ciasta uformuj wałek wielkości bagietki. Jeśli będzie za długa, to przetnij ją na dwie części. Ułóż na blaszce. Piecz w piekarniku około 30 minut. Wyjmij i potnij nożem póki jest jeszcze miękkie. Gdy ostygnie i się wysuszy, przełóż do pojemnika szczelnie zamykanego.

                                    Chleb jabłkowo-orzechowy

                                    Składniki:

                                    • 800 g jabłek
                                      • 100 g cukru trzcinowego
                                        • 150 g rodzynek
                                          • 500 g mąki
                                            • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                              • łyżka kakao
                                                • łyżeczka mielonego cynamonu
                                                  • łyżeczka mielonego kardamonu
                                                    • 100 g orzechów włoskich utłuczonych w moździerzu
                                                      • 100 g orzechów laskowych utłuczonych w moździerzu
                                                        • tłuszcz do smarowania

                                                          Przygotowanie:

                                                          Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Piekarnik nagrzej na 180 st. C. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, rodzynki, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, i wymieszaj za pomocą łyżki lub rózgi. Dodaj jabłka i orzechy, i energicznie wymieszaj tak, jakbyś wyrabiał ciasto. Formę do pieczenia chleba wysmaruj tłuszczem. Wstaw do piekarnika na 60 minut. Następnie pozostaw w formie aż do ostudzenia. Chleb musi całkowicie ostygnąć zanim go pokroisz.

                                                          Mus czekoladowy z malinami na ciepło

                                                          Składniki:

                                                          • 100 g cukru pudru z cukru trzcinowego
                                                            • 200 g gorzkiej czekolady
                                                              • 100 g śmietany kremówki 30 proc.
                                                                • 4 jajka
                                                                  • szczypta soli
                                                                    • 300 g malin (mogą być mrożone)
                                                                      • łyżka miodu
                                                                        • 2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Czekoladę rozdrobnij w malakserze lub zetrzyj na tarce. Rozgrzej w rondelku śmietankę, dodaj cukier i podgrzej. Następnie dodaj czekoladę. Rozpuść ją w śmietance z cukrem. W osobnej misce oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do czekoladowej masy, a białka ubij mikserem z dodatkiem soli. Ubite białka dodaj do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszaj. Mus przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na 3 godziny. W rondelku podgrzej maliny z dodatkiem miodu. Polej malinami na ciepło schłodzony mus i dodaj migdałowe płatki.

                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                          >>> Zobacz także:

                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                          Źródło: Daria Ładocha

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości