Materiał promocyjny

Azja w kuchni. Orientalnie i ostro

Podróże to jej pasja, a Azja - region niezwykły. W kuchni Dzień Dobry TVN Maria Niklińska w towarzystwie mistrza kuchni azjatyckiej zgłębiła tajniki kulinariów Dalekiego Wschodu.

Zdjecie: Piotr Bławicki / East News

Wołowina w sosie Teriyaki (porcja dla 4 osób)

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego

2 cienkie plastry obranego korzenia imbiru

500g steka z polędwicy wołowej, pokrojonego w cienkie plasterki

2 cebule dymki, posiekane

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

100g brokułów, lekko zblanszowanych

1 saszetka sosu Teriyaki

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorąca. Dodaj olej, a następnie imbir i smaż przez 20 - 30 sekund lub do momentu, gdy poczujesz zapach imbiru. Następnie wrzuć wołowinę i smaż 2 - 3 minuty, aż będzie lekko zarumieniona, ale nie w pełni wysmażona. Dodaj cebulę dymkę, czerwony paprykę, czosnek i brokuły. Smaż wszystko razem kolejne 3 - 4 minuty, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Dodaj sos Teriyaki , dobrze wymieszaj i gotuj, aż sos połączy się z mięsem i warzywami. Następnie wyłóż na talerz i podawaj gorące.

Kurczak w tajskim zielonym curry

Składniki:

2 łyżki oleju

1 pęczek cebuli dymki, grubo pokrojonej

1 kawałek świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plastry

1 łodyga trawy cytrynowej

1 słoik sosu Tajskie Zielone Curry

1 puszka mleka kokosowego (puszkę wstrząsnąć przed otwarciem)

600 g podudzia z kurczaka bez kości, pokrojonego na 2 centymetrowe kawałki

300 ml bulionu drobiowego

1 zielona papryka, oczyszczona z pestek i pokrojona

200g mrożonego zielonego groszku

200g pokrojonej zielonej fasolki lub groszku cukrowego

20g kolendry, grubo pokrojonej

Sposób przygotowania:

Podgrzej dużą patelnię lub woka na średnim ogniu. Kiedy naczynie będzie gorące, dodaj olej, cebulę dymkę, imbir i trawę cytrynową. Podgrzewaj przez 3 – 4 minuty lub do momentu, kiedy wszystko będzie lekko podgotowane. Dodaj sos Tajskie Zielone Curry i odrobinę mleczka kokosowego, podgrzewaj dalej przez około 4-5 minut. Zwiększ płomień pod naczyniem, dodaj kurczaka i gotuj przez 1 – 2 minuty. Dodaj pozostałą część mleczka kokosowego i bulion drobiowy. Gotuj przez 2 minuty. Następnie dodaj warzywa i całość gotuj przez 6 – 7 minut lub do momentu, aż kurczak i warzywa będą gotowe. Zdejmij z ognia, dodaj kolendrę i podawaj gorące.

Pikantny makaron japoński (porcja dla 4 osób)

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego

1 kawałek imbiru wielkości kciuka, drobno posiekane

3 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę

5 cebul dymek, drobno posiekanych

400g mięsa wieprzowego mielonego

1 saszetka sosu Szeczuańskiego

40ml octu ryżowego

1 czerwone chilli, drobno pokrojone w kostkę

1 łyżeczka płatków suszonego czerwonego chilli

2 łyżeczki japońskiego pieprzu Shichimi

320g makaronu jajecznego

5 cm kawałek ogórka, drobno pokrojony

1 mały pęczek kolendry

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorąca. Dodaj olej, cebulę dymkę, imbir, czosnek i wymieszaj. Smaż przez 30 sekund. Dodaj mięso mielone i nadal smaż 4 - 5 minut, stale mieszając, aby mięso się nie posklejało. Dodaj Seczuański sos w saszetce, ocet ryżowy, wymieszaj i smaż nadal, często mieszając, aż masa będzie gęsta i lepka. Dodaj świeże i suszone chilli, pieprz japoński Shichimi i podgrzej. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron włóż do dużej miski, nałóż mięso mielone. Udekoruj ogórkiem i kolendrą. Dodatkowo możesz posypać mieloną papryką chilli. Podawaj gorące.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości