Przepisy kulinarne

Azja Express na talerzu

Pascal Brodnicki i Paweł Dobrzański są przyjaciółmi od kilkunastu lat, obaj świetnie gotują i wspólnie zamierzają wygrać program Azja Express! Inspirowani swoimi ostatnimi doświadczeniami przygotowali nam, w kuchni Dzień Dobry TVN, prawdziwą azjatycką ucztę!

Zupa tajska z krewetkami  i rybą  dla 4 osób

czas przygotowania 20 min
czas gotowania 15 min

Składniki:
pół litra mleka kokosowego
2-3 łyżki pasty Tom Yum
200 ml rosołu warzywnego
trawa cytrynowa
5 cm galangi (kroimy w plasterki)
garść liści kaffiru
pęczek kolendry posiekany
chili
2 filety świeżej ryby
2 łyżki cukru
2 łyżki sosu rybnego
16 dużych krewetek

Sposób przygotowania:

W suchym rondlu upraż  trawę cytrynową i galangę, smaż ok. 2 min, dodaj mleko kokosowe, gotuj ok 1 min, dodaj chili , cukier, nuoc mam, pastę krewetkową. Dodaj bulion stopniowo do konsystencji kremowej , podgrzewaj całość ok 1 min. Dodaj krewetki i kawałki ryby , gotuj ponownie 2 min, dodaj garść kaffiru, pomieszaj całość, dodaj do miseczki zupę posyp kolendrą.


Wołowina kąpana w  sosie z czerwonego curry (po tajsku)


Składniki:
200 g wołowiny pokrojonej w cienkie płatki
400 ml mleka kokosowego
10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
1-2  łyżki pasty curry (czerwonej)
10 liści cytryny kaffir
4 ząbki czosnku pokrojonego w grube talarki
5 centymetrów imbiru tajskiego  - galanga - pokrojonego w  cienkie talarki
2 szalotki pokrojone w piórka
1 trawa cytrynowa pokrojona  w słupki 3 centymetrowe
1 łyżeczka cukru palmowego lub trzcinowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki kolendry posiekanej

Sposób przygotowania:

W środku dużego garnka prażymy przez 2 minuty trawę cytrynową i galangę. Dodajemy pastę curry czerwoną i dalej smażymy - 2 minuty. Kiedy pasta zacznie przywierać przelewamy mleko kokosowe. Podnosimy temperaturę cały czas mieszając . Doprawiamy cukrem palmowym, sosem rybnym i kiedy ponownie nasz sos zacznie się gotować, zanurzamy płaty wołowiny i gotujemy 2  minuty. Dodajemy jajka przepiórcze do środka. Wrzucamy liście cytrynowca, mieszamy . Podajemy w głębokim talerzu do zupy i posypujemy posiekaną kolendrę. Podajemy  z  ryżem jaśminowym.

Ryż kleisty z owocami egzotycznymi i sosem  kokosowo-karmelowym


czas przygotowania 20 min
Czas moczenia : 5 godz. 
czas gotowania 40 min

Składniki:

200 g ryżu kleistego 
1 mango pokrojone w kostkę
1 ananas pokrojony w kostkę
1 kiwi pokrojone w kostkę
19 pokrojonych w kostkę owoców  litchi lub innych owoców

Sos  kokosowo-karmelowy
1/2 l mleka kokosowego
400 g cukru lub 200 cukru palmowego 

Sposób przygotowania:
5 godzin wcześniej namaczamy ryż kleisty w wodzie o temperaturze pokojowej. Po 5 godzinach odsączamy ryż, wkładamy do naczynia do gotowania na parze, gotujemy ok 30 min, mieszając .Po 30 min odstawiamy naczynie i pozawalamy, aby ryż odtajał przez 5 minut. W podgrzanym garnku rozpuszczamy cukier puder, aż się rozpuści do lekkiego brązowego koloru, dodajemy połowę mleka kokosowego, gotujemy odrobinę i  redukujemy, kiedy zacznie gęstnieć dodajemy pozostałe mleko kokosowe. Podajemy w pucharku, najpierw ryż, potem owoce i sos – serwujemy ciepłe.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
70
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0