Tatar z wędzonego łososia
Składniki:
- kawałek wędzonego łososia lub 2,3 paczki łososia w plastrach
- 2 limonki,
- świeże chili,
- miękkie awokado
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- sól pieprz,
- kiełki rzodkiewki
- sos sojowy jasny
Sposób przygotowania:
Łososia siekamy, a następnie mieszamy z sokiem z limonki, chili, musztardą i miodem. Awokado ucieramy, na papkę z sokiem, solą i pieprzem. Podajemy w maleńkich miseczkach, wedle uznania - albo na górze łosoś, a na dole mus z awokado, lub odwrotnie. Całość przybieramy kiełkami rzodkiewki.
Zupa a\'la meksykańska Tamary
Składniki:
- 60 dkg mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 2 marchewki
- seler naciowy i zwykły
- pietruszka
- 2 ziemniaki
- świeża papryka
- słoik papryki marynowanej
- papryczki marynowane jalapeno w puszce bądź słoiki
- liście laurowe, ziele angielskie,
- kieliszek tequili
- cytryna
- śmietana18% kwaśna
- natka pietruszki
- przyprawa chili con carne
Sposób przygotowania:
Wołowinę mieszkamy z przyprawą chili con carne oraz chili, a następnie formujemy z niej małe kuleczki. W dużym garnku gotujemy wodę z przyprawami, i dodajemy do wywaru pokrojone warzywa. Paprykę marynowaną mielimy w blenderze z jalapeno. Dodajemy do zupy pod koniec gotowania. Podobnie kieliszek tequili. Podajemy z kwaśną śmietaną, natką pietruszki i plastrem cytryny.
Polędwiczki wieprzowe
Składniki:
- 2,3 polędwiczki wieprzowe
- sos sojowy jasny
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
- Polędwicę kroimy w paski, a następnie marynujemy w sosie sojowym, doprawiamy pieprzem. Wrzucamy na gorącą, bardzo rozgrzaną patelnie, po to, aby była chrupiąca oraz soczysta w środku.
Sos:
- bazylia bądź rucola,
- pieprz zielony marynowany
- 2 limonki
- miód
- musztarda zwykła
- sos salsa balsamino
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu wrzucamy do blendera i miksujemy. Tamara podaje polędwiczki łącząc gorące z zimnym, przeciwieństwa, które wspaniale się uzupełniają. Gorące polędwiczki polane zielonym, zimnym sosem smakują wybornie.
Sałatka Świętego Improwizego
Składniki:
- 1salata strzępiasta
- rucola
- pomidorki cherry
- pomidory suszone w słoiku
- awokado miękkie
- płatki migdałowe
- mrożone maliny + sos fit up z lawendą balsamico + salsa balsamino
- oliwa z oliwek, ewentualnie olej sezamowy
- ser kozi np. rolada kozia lub w pudełeczku
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kawałki, dość duże, aby były widoczne. Awokado drążymy łyżeczką na kulki. Płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej patelni. Ser kozi również podgrzewamy. Tamara lubi podawać sałatkę na płaskim, dużym talerzu, po to, aby dokładnie wyeksponować wszystkie składniki. Całość polana kolorowym sosem balsamicznym wygląda przepięknie.
Marchew z imbirem
Składniki:
- 3,4 duże marchewki
- masło klarowane
- liście kafira najlepiej mrożone
- cytryna
- cukier najlepiej brązowy
- imbir
Sposób przygotowania:
Marchew kroimy w paski. Na maśle lekko karmelizujemy cukier, a następnie prażymy na nim marchewkę. Dodajemy liście kafira oraz imbir.