Materiał promocyjny

Autorska kuchnia Agnieszki Maciąg

Patrząc na nią, aż trudno uwierzyć, że zaledwie pół roku temu urodziła swoje drugie dziecko - Helenkę. W kuchni Dzień Dobry TVN, modelka i aktorka Agnieszka Maciąg zachwycona zdrowym odżywianiem przygotowała wegetariańskie i oczywiście autorskie potrawy. Czy w nich tkwi seret jej urody i nieskazitelnej figury?

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Cudowna owsianka, czyli tajemnica młodości, zdrowia i urody

Składniki:

9 łyżek płatków owsianych (3 łyżki na osobę)

1 łyżka siemienia lnianego

1 łyżka nasion sezamu

1 łyżka pestek słonecznika

1 łyżka pestek dyni

1 garść suszonych owoców Goji lub żurawiny

1 starte jabłko (ze skórką)

sok wyciśnięty z ½ cytryny

½ łyżeczki cynamonu

3 cm startego korzenia imbiru

1 łyżka inuliny (opcjonalnie)

opcjonalnie dla osłody trochę jasnego, naturalnego miodu (akacjowy, lipowy lub wrzosowy)

wrząca woda (ok. 1 szklanka)

Do garnuszka wrzuć płatki owsiane. Dodaj pestki słonecznika, dyni, owoce Goij, inulinę, cynamon i imbir, oraz lekko zmiksowane (delikatnie rozbite np. w młynku do kawy) nasiona siemienia lnianego i sezamu. Całość zalej wrzącą wodą (w takiej ilości, by przykryły wszystkie składniki powyżej ok 2cm). Całość wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok 5 - 10 minut często mieszając. Zdejmij z ognia.

Następnie dodaj starte jabłko, sok z cytryny, a na końcu miód do smaku.

Wymieszaj. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta dodaj trochę wody tak, by otrzymać konsystencję, którą najbardziej lubisz. Smacznego!

Koktajl młodości z jagodani Goji

Składniki:

1 szklanka mleka sojowego (wanilinowe lub dla osób na diecie Light)

1/2 szklanki sezonowych owoców (np. truskawki, maliny, poziomki, jagody, borówki, banany)

1/2 szklanki namoczonych jagód Goji

opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą w blenderze do pożądanej konsystencji.

Aromatyczne Quiona z pieczonymi warzywami i sosem Salsa Verde

Składniki:

2 szklanki quinoa (komosa ryżowa)

2 szklanki gorącego bulionu warzywnego

1 liść laurowy

1 cebula drobno posiekana

2-3 ząbki czosnku obrane i posiekany

2 łyżki oleju z pestek winogron

3cm świeżego korzenia imbiru startego na drobnej tarce

sok wyciśnięty z ½ cytryny

sól do smaku

świeżo mielony czarny pieprz

1 duży pęczek natki pietruszki umyty i posiekany

Warzywa

Składniki:

2 młode cukinie

2 czerwone papryki

2 bakłażany

2 czerwone cebule

Marynata do warzyw:

4 łyżki oleju z pestek winogron

2 ząbki czosnku wyciśnięte prze praskę

sól i świeżo mielony czarny pieprz

suszone zioła w zależności od upodobania: cząber, bazylia, tymianek, oregano, hyzop

Przygotowanie:

Cukinię pokrój na plastry lub wzdłuż (jeśli są małe), a paprykę na ćwiartki. Wykonaj marynatę mieszając ze sobą wszystkie jej składniki i umieść w niej warzywa tak, by były dokładnie pokryte. Odstaw na bok. Ugotuj quinoa: zalej quinoa wrzącym bulionem, dodaj liść laurowy, dopraw solą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.Po upływie 20 minut quinoa powinno wchłonąć całą wodę i być sypkie, wystarczy je spulchnić widelcem. Wyjmij liść laurowy. W dużym rondlu o grubym dnie podgrzej olej z pestek winogron, dodaj świeżo mielony czarny pieprz, cebulę, czosnek oraz imbir. Przesmaż kilka minut. Dodaj ugotowaną quinoe, natkę pietruszki ( część zostaw do udekorowania gotowej potrawy) i sok z cytryny. W razie potrzeby dopraw solą. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej równomiernie rozprowadź olej, najlepiej przy pomocy specjalnego pędzelka. Ułóż pokrojone warzywa. Zmniejsz ogień z mocnego na średni i grilluj warzywa około 5 minut, aby zmiękły i lekko się przypiekły. Odwróć na drugą stronę i czynność powtórz. Gdy warzywa będą gotowe dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem jeśli jest to konieczne. Warzywa możesz również upiec. Na talerzach ułóż quinoe, na wierzchu warzywa i całość posyp resztą natki pietruszki. Możesz całość doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny pokrojonej na ćwiartki. Opcjonalnie można podawać z gęstym, naturalnym jogurtem lub sosem Salsa Verde.

Składniki:

1 szklanka listków natki pietruszki

½ szklanki listków świeżej mięty

1 łyżka musztardy dijon

sok wyciśnięty z ½ cytryny lub z 1 całej cytryny (zgodnie z upodobaniami)

2 łyżki oliwy z oliwek

4-6 filecików anchois

1 łyżeczka odsączonych z marynaty kaparów

Uwaga! Możesz zrobić uproszczoną wersję sosu bez anchois i kaparów.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie posiekaj ze sobą lub zmiksuj w blenderze.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości