W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Annę Starmach, zwyciężczynię konkursu "Gotuj o wszystko". Anna co tydzień w naszym programie będzie prezentować swoje przepisy. Dziś zaprezentowała swoje popisowe potrawy: atak buraka na kurczaka oraz gazpacho.Atak buraka na kurczaka, czyli marynowane piersi z kurczaka podane na carpaccio z warzyw
Składniki (dla 6 osób):
1 podwójna pierś z kurczaka
2 buraki
1/2 selera
1 biała rzepa
1 kalarepka
pęczek rzodkiewki
cytryna
kilka orzechów włoskich
opakowanie ricotty
świeży chrzan
świeża mięta
oliwa
pieprz czarny mielony
tymianek
ocet balsamiczny
sól morska w młynku
Przygotowanie:
1. Piersi kurczaka zamarynuj w occie balsamicznym i oliwie (proporcje pół na pół), dodaj sól/pieprz, tymianek, zostaw na noc w lodówce.
2. Następnego dnia gotuj piersi kurczaka w garnku, na małym ogniu, w zalewie z marynaty z odrobiną wody.
3. Ostudź, pokrój na plastry, polej octem, dopraw do smaku pieprzem czarnym i odstaw do lodówki.
4. Buraki owiń w folię i włóż na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Powinny być lekko surowe (tzn. środek powinien być nadal twardy)
5. Seler obierz, pokrój na cienkie plastry (tu najlepiej posłużyć się tarką - ‘mandoliną’), wrzuć na wrzątek. Wyjmij po chwili, przełóż na talerz/miskę, pokrop sokiem z cytryny i oliwą.
6. Tak samo potraktuj kalarepkę, do marynaty dodaj odrobinę cukru i pokruszonych orzechów włoskich.
7. Rzepę, rzodkiewkę i ugotowane buraki cienko pokrój.
8. Obierz i zetrzyj na tarce chrzan, wymieszaj go z ricottą.
9. Środek talerza posmaruj cienką warstwą musu chrzanowego, układaj okręgi z poszczególnych warzyw. Kolejność dowolna, choć najładniej wygląda, jeśli burak znajduje się przy krawędzi talerza.
10. Na środku ułóż 3 plastry kurczaka. Polej oliwą, udekoruj miętą.
11. Smacznego!
Bardzo kolorowe gazpacho
Składniki (dla 6 osób):
3 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 kg pomidorów
1 puszka pomidorów pelati (chyba, że akurat jest sezon na pomidory, wtedy używamy tylko świeżych)
1 ogórek
1 czerwona cebula
1 biała cebula
200 g parmezanu
300 g truskawek
świeża bazylia
ocet balsamiczny
suszona bazylia
Przygotowanie:
1. Czerwoną paprykę obierz ze skórki (np. obieraczką) i pokrój na kawałki.
2. Pomidory obierz ze skórki, pozbaw środków i pestek, zmiksuj razem z papryką i truskawkami.
3. Cebule, ogórek i żółtą paprykę pokrój w drobną kostkę.
4. Parmezan zetrzyj na tarce, wysypuj porcjami na rozgrzaną patelnie. W momencie, kiedy ser zacznie się topić, ściągnij patelnię z gazu. Podważ serowy placuszek szpatułką i przełóż na odwróconą do góry nogami szklankę, małą miseczkę. Poczekaj, aż wystygnie.
5. Gazpacho podawaj w głębokich talerzach. Na środku ustaw parmezanowy koszyczek z mixem drobno pokrojonych warzyw w środku.
6. Polej kilkoma kroplami octu balsamicznego, dekoruj listkami bazylii.
7. Smacznego!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"