Piotr Kucharski lubi korzystać w kuchni z bazylii, która ma słodkawy i lekko korzenny zapach i smak. Doskonale nadaje się do zup, sałatek i miąsa. Bez niej trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię. Jak smakuje ryba z puree z fasoli i bazylii, a jak brzoskwinie z bazylią i miodem na ciepło lub stecca? Przekonajcie się i zróbcie potrawy według przezpisów Piotra Kucharskiego! Zobaczcie, co przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Stecca
Składniki:
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
350 ml letniej wody
400 g mąki pszennej
2-3 łyżki mąki pszennej razowej
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
5 pomidorków koktajlowych
10 dużych oliwek
1 kula mozarelli
2 szczypty soli gruboziarnistej
1/2 pęczka świeżej bazylii
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę pszenną i pszenną razową i sól. Drewnianą łyżką wymieszać na gładką i elastyczną masę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (idealnie 12 godzin do lodówki). Wyjąć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię. Wierzch posmarować oliwą. Ciasto lekko rozpłaszczyć i uformować kwadrat. Przy użyciu ostrego noża podzielić ciasto na cztery części. Każdy z kawałków rozciągnąć, by powstały podłużne paluchy. Dużą blachę naoliwić i ułożyć na niej paluchy w odstępach 2-3 cm. Na jednym z nich ułożyć połówki pomidorów koktajlowych, skórką do dołu i wcisnąć w ciasto. W kolejny wcisnąć oliwki. W trzeci wcisnąć porwaną na kawałki mozarellę. Wszystkie paluchy posmarować oliwą. Palucha bez dodatków posypać solą gruboziarnistą. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Piecz steccę przez 15-25 minut. Po wyjęciu Odstawić na 5 minut. Następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Podawać polane oliwą z oliwek i posiekaną bazylią.
Capresse z avocado i pesto
Składniki:
6 średnich pomidorów, równej wielkości
2 kule mozarelli
1 avocado
Pesto:
50 g ziaren słonecznika
50 g twardego dojrzewającego sera
150 ml oliwy z oliwek
1 duży pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
Przygotowawnie:
Pomidory, mozarellę i avocado pokroić w plastry. Ułożyć naprzemiennie na talerzu. Słonecznik podprażyć na patelni aż będzie złoto-brązowy. Włożyć do robota kuchennego lub moździerza i zmiel. Dodać pozostałe składniki i zmielić całość na gładki sos. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Polać sosem. Pozostałe pesto przełożyć do słoiczka, zalać centymetrową warstwą oliwy i wstawić do lodówki. W ten sposób można przechowywać pesto przez 2 tygodnie.
Ryba z puree z fasoli i bazylii
Składniki:
4 gałązki pomidorów koktajlowych
1 łyżka oliwy
4 filety białej ryby np. dorsz
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
1 puszka białej fasolki
1 ząbek czosnku
01/2 pęczka bazylii
50 ml białego wina
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Ułożyć pomidorki na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 5 minut. Do pomidorów dołożyć rybę, posypać skórkami z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Piec razem 10-12 minut. W tym czasie podgrzać fasolkę w gotującej się wodzie przez 5-6 minut. Odcedzić i zmiksować z ząbkiem czosnku, bazylią, kilkoma łyżkami oliwy i białym winem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Puree rozłożyć na talerzach na nim ułożyć na nim rybę a na wierzchu pomidorki koktailowe.
Brzoskwinie z bazylią i miodem na ciepło
Składniki:
5 łyżek masła
4 dojrzałe brzoskwinie
4 łyżki miodu
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
około 20 liści bazylii
lody waniliowe do podania
Przygotowanie:
Masło rozpuść na patelni, dodaj wypestkowane brzoskwinie przekrojone na połowę. Podsmażyć na patelni z obu stron, aż owoce będą miękkie, około 3 minuty. Dodać miód, wymieszać z masłem aż powstanie sos. Dodać sok z pomarańczy, gotować na dużym ogni aż sos się zagęści. Pod koniec dodać pokrojoną drobno bazylię. Wymieszać, podawać z ciepłymi lodami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"