Przepisy kulinarne

(Anty)telewizyjne gotowanie

Jednym z największych „pożeraczy” wolnego czasu w rodzinie jest oglądanie telewizji. Potwierdzają to najnowsze badania przeprowadzone przez TNS OBOP. Doskonałą alternatywą dla oglądania telewizji jest rodzinne gotowanie. W Dzień Dobry Wakacje Beata Kartowicz z córką Pauliną, Anna Ibisz oraz Jaś i Zosia Zarzyccy pokazali, ile radości daje wspólne gotowanie!

Fasolka szparagowa duszona w pomidorach

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej


5 pomidorów


2 cebule


150 g twarogu chudego wędzonego


oliwa do smażenia


2 ząbki czosnku


1 liść laurowy


rozmaryn


oregano


sól


pieprz


cukier


1 łyżeczka natki pietruszki



Przygotowanie:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będzie miękka, odsączyć ją na sitku. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pomidory i cebulę. Smażyć na wolnym ogniu 10 minut. Potem dodać fasolę, posiekany czosnek i przyprawy. Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku około 10 minut. Po zapieczeniu posypać serem i dużą ilością zielonej pietruszki.



Filet z kurczaka z sosem z kurek podany na gotowanym bobie

Składniki:

Sos kurkowy:


300 g kurek


1/2 kostki masła


5 cebul średniej wielkości


główka czosnku


200 g śmietany kremówki


Kurczak:


2 pojedyncze filety z kurczaka


1 cebula


50 g masła


1 pęczek zielonej pietruszki



Przygotowanie:

Kurki przebrać i oczyścić, a następnie przesmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i połączyć wszystko w całość. Następnie dodać sparzoną śmietanę.


Sos kurkowy:

Sos przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.Na patelni roztopić masło, podsmażyć na nim cebulę. Następnie dodać pokrojone kawałki kurczaka i obsmażyć dokładnie z obu stron. Do usmażonego kurczaka dodać sos. Podawać na ugotowanym bobie.



Sałatka z młodych buraczków z czereśniami

Składniki:

śliwki żółte


szpinak świeży


buraczki


czereśnie


orzechy włoskie, uprażone na suchej patelni


zielona pietruszka i mięta


Sos:


oliwa z oliwek


miód


musztarda francuska


ocet balsamiczny biały


kolendra



Przygotowanie:

Młode buraczki ugotować w osolonej wodzie. Czereśnie i śliwki wydrylować, orzechy oczyścić i uprażyć na suchej patelni. Następnie na świeżym szpinaku ułożyć buraczki, czereśnie i śliwki. Posypać orzechami, zieloną pietruszką oraz miętą. Następnie dodać sos.



Torcik letni orzeźwiający

Składniki:

Biszkopt:


6 jajek


3 łyżek cukru pudru


4 łyżek mąki pszennej


2 łyżek mąki krupczatki


1 łyżek przegotowanej wody


Bita śmietana:


0,5 l śmietany kremówki


300 g czekolady białej


0,75 kg owoców sezonowych (maliny, poziomki, borówki, truskawki)


mięta



Przygotowanie:


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier i nadal miksować dodając po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie mieszać. Ciasto wylać do tortownicy i piec około 25 – 30 minut w 150 stopniach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a śmietanę ubić. Pod koniec dodać lejącą się czekoladę. Na wystudzony biszkopt nałożyć masę śmietanową. Udekorować świeżymi owocami i miętą. Owoce można przesmarować żelem cukierniczym.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
47
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0