Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego

Jabłka antonówki
Pola Namysł
Sezon na jabłka w pełni. Przygotuj pyszne dania z kultową antonówką. Skorzystaj z przepisów na zupę jabłkowo-cydrową, schab z jabłkami, antonówkę w cieście i najprostszy jabłecznik.

Zupa jabłkowo-cydrowa

Składniki na zupę jabłkowo-cydrową

  • 1 cebula
    • 3 łyżki masła
      • 4 antonówki
        • 2 ziemniaki
          • 1 butelka cydru
            • 2 litry wywaru gotowanego na wędzonce
              • sól i pieprz
                • majeranek
                  • 2 żółtka
                    • 2 łyżki mleka
                      • 1 łyżka mąki pszennej
                        • garść prażonych orzechów włoskich

                          Sposób przygotowania zupy jabłkowo-cydrowej

                          Cebulę podsmażyć na maśle. Dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka i ziemniaki w drobniejszą kostkę. Podsmażyć wszystko przez kilka minut i zalać cydrem. Poczekać aż połowa odparuje. Zalać wywarem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Żółtka roztrzepać z mlekiem i wymieszać z mąką. Na gotującą się zupę wlać masę jajeczną i bardzo szybko i dokładnie wymieszać. Zagotować i podawać.

                          Pola Namysł

                          Schab z jabłkami selerem i szyszkami chmielu

                          Składniki na schab z jabłkami

                          • 1 kg schabu
                            • 2-3 gałązki szałwii
                              • kilka łyżek miodu
                                • Sól i pieprz
                                  • 3 łyżki masła
                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                      • 1 korzeń selera
                                        • 3 jabłka antonówki
                                          • 20 młodych szyszek chmielu
                                            • 3-5 prawdziwków
                                              • Sok z cytryny

                                                Sposób przygotowania schabu z jabłkami

                                                Schab naciąć wzdłuż. W nacięcie włożyć szałwię, doprawić solą i pieprzem. Schab związać sznurkiem i obsmażyć na patelni z olejem, następnie dopiec w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C i piec około 30-40 minut.

                                                Seler pokroić w 0,5 cm kostkę i podsmażyć na maśle przez kilka minut. Dodać pokrojone w taką samą kostkę jabłka i szyszki chmielu. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć to razem przez 10-15 minut. W tym czasie podsmażyć prawdziwki pokrojone w plasterki i dodać je pod koniec do selera i jabłek.

                                                Schab pokroić na plastry, podawać z jabłkami i selerem.

                                                Jabłka w cieście z jabłkowym sosem karmelowym

                                                Składniki na jabłka w cieście

                                                Sos:

                                                • 500 ml soku jabłkowego
                                                  • 100 g masła

                                                    Jabłka w cieście:

                                                    • 8 antonówek
                                                      • 250 g mąki
                                                        • 250 ml mleka
                                                          • szczypta soli
                                                            • 1 jajo
                                                              • 300 ml oleju do smażenia

                                                                Sposób przygotowania jabłek w cieście

                                                                Jabłka pokroić na ósemki lub szesnastki. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Owoce zanurzać w cieście. Następnie smażyć w tłuszczu na złotobrązowy kolor. Sok przelać na patelnię i intensywnie gotować, aby zredukować go do konsystencji gęstego sosu. Następnie dodawać po łyżce masła. Cały czas mieszając, aby syrop połączył się z masłem.

                                                                Najprostszy jabłecznik świata

                                                                Składniki na jabłecznik

                                                                • 1000 g jabłek antonówek
                                                                  • sok z jednej cytryny
                                                                    • 4 jajka
                                                                      • 200 g cukru
                                                                        • 250 g mąki pszennej
                                                                          • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                            • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
                                                                              • 50 g mleka
                                                                                • 50 g rozpuszczonego masła
                                                                                  • cukier brązowy Demerara do posypania
                                                                                    • bita śmietana do podania

                                                                                      Sposób przygotowania jabłecznika

                                                                                      Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Natłuścić tortownicę o średnicy 24 cm. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Plasterkami wyłożyć tortownicę. Jajka ubić z cukrem, ale nie na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę z jabłkami. Poruszać tortownicą, aby ciasto wpłynęło pomiędzy jabłka. Wierzch posypać cienką warstwą cukru. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1 godzinę. Podawać z bitą śmietaną.

                                                                                      Pola Namysł

                                                                                      Zobacz też:

                                                                                      Przepisy z grzybem koźlakiem – marynowane czy duszone?

                                                                                      Kukurydza - pomysłowe dania Szymona Czerwińskiego

                                                                                      Grzyby marynowane. Przepisy na marynaty, marynowanie krok po kroku

                                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości