Materiał promocyjny

Anna Starmach. Kuchnia amerykańska

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przedstawia przepisy kuchni amerykańskiej. Czy jej propozycje przypadną Wam do gustu?

APPLE PIE, czyli szarlotka

Ciasto:

500 g mąki

50 g cukru

150 g masła

1 jajo

Nadzienie:

1,5 kg jabłek

Sok z cytryny

1 łyżeczki cynamonu

50 g cukru

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki ciasto połącz ze sobą. Jeśli ciasto nie będzie chciało się ‘’kleić”, dodaj odrobinę zimnej wody. Zagniecione ciasto włóż do lodówki na min 30 minut. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki (najpierw na 8, a później jeszcze na połówki), wrzuć je do rondla razem z cukrem, sokiem i cynamonem, duś około 10 minut. Ciasto podziel na 2 części. Jedną rozwałkuj i włóż na dno formy, połóż na nim jabłka, przykryj drugą połową ciasta i zlep brzegi. Na wierzchu, na środku ciasta za pomocą noża wykrój gwiazdkę (tędy będzie ‘'uciekał” nadmiar pary wodnej). Ciasto posmaruj rozbełtanym jajem i włóż do piekarnika (temperatura 180 stopni) na około 40 minut

LIME PIE, czyli ciasto cytrynowe

200 g pokruszonych herbatników

2 łyżki brązowego cukru

70 g roztopionego masła

Masa:

500 ml mleka skondensowanego (słodzonego)

4 żółtka

100 ml soku z cytryny

200 ml bitej śmietany

PRZYGOTOWANIE:

Ciasteczka drobno pokrusz wymieszaj z masłem, cukrem, a następnie przełóż je do tortownicy, piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Żółtka wymieszaj z mlekiem, dodaj sok z cytryny, wylej na spód i piecz około 20 minut. Ostudź a następnie wsadź na noc do lodówki. Schłodzone ciasto udekoruj bitą śmietaną.

CHEESCAKE, czyli sernik

200 g herbatników zbożowych

70 g roztopionego masła

1 kg serka kremowego/śmietankowego

200 ml śmietanki 36%

200 g cukru

4 jaja

laska wanilii

1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE:

Ciasteczka drobno pokrusz wymieszaj z masłem, a następnie przełóż je do tortownicy, przechowuj w lodówce. Jaja utrzyj z cukrem, dodaj ziarenka wanilii, pomału dodawaj serki i śmietankę, mieszaj mikserem, pod koniec dodaj mąkę. Przełóż masę do formy z ciasteczkami i piecz około godzinę w temperaturze 170/180 stopni.

PANCAKES, czyli naleśniki

250 g mąki

250 g maślanki

50 g cukru pudru

2 jaja

1 łyżeczka sody

50 g roztopionego masła lub oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj używając miksera. Następnie smaż małe placuszki na teflonowej patelni. Podawaj z cukrem i świeżymi owocami.

STRAWBERRY SHORTCAKE, czyli ciasto truskawkowe

Ciasto:

280 g mąki

50 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

80 g masła

1 jajo

Laska wanilii

120 ml śmietanki 36%

Nadzienie:

1 kg świeżych truskawek

70 g cukru

500 ml śmietanki 36%

30 g cukru

PRZYGOTOWANIE:

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, wymieszaj następnie dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Osobno wymieszaj jajo ze śmietanką i ziarnkami wanilii, dodaj do maki i dokładnie wymieszaj. Masę nakładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Formuj małe, okrągłe biszkopty o średnicy mniej więcej 7, 8 cm. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Truskawki umyj przekrój na ćwiartki wymieszaj w misce z 70 g cukru, poczekaj aż puszczą sok. Śmietanę ubij na sztywno z 30 g cukru. Ostudzone biszkopty przekrój na połówki, spód każdego z nich posmaruj śmietana, dodaj odsączone truskawki, przykryj drugą połową ciasta.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości