Anna Starmach i uczta rodem z Etiopii

#WhatFoodMeans - "Czym jest jedzenie?" Jak traktują je ludzie, którzy nie zaznali głodu, a jak ci, którzy głodni chodzą na co dzień? Anna Starmach wraz z grupą kucharzy była w Etiopii. "Widziałam jak przygotowują chleb licząc każdy gram mąki" - powiedziała w Dzień Dobry TVN. Co podróż do Afryki zmieniła w jej postrzeganiu jedzenia? Jak to możliwe, że na świecie, w którym istnieje nadwyżka produkcji żywności całe kraje ogarnięte głodem? Co jedzą Etiopczycy? Zobaczcie, jakie przepisy przywiozła od nich Anna Starmach.

INJERA z mąki ryżowej

Składniki:

2 szklanki mąki ryżowej

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki suchych drożdży

1 l ciepłej wody

100 ml wrzątku

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z 300 ml ciepłej wody.

Dodaj 2 rodzaje mąki, ponownie wymieszaj, dodaj też ciepłą wodę.

Ciasto przykry i odstaw do wyrośnięcia.

Po godzinie dodaj wrzątek, wymieszaj, odstaw na 10 minut.

Po tym czasie patelnie mocno rozgrzej przetrzyj papierem namoczonym oleju.

Smaż placki około minuty dwóch, tylko z jednej strony.

GOMEN, czyli aromatyczna kapusta

Składniki:

300 g kapusty pastewnej lub szpinaku lub jarmużu

3 łyżki oleju

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

3 cm świeżego imbiru

2 suszone czerwone papryczki chili

300 ml bulionu warzywnego

Sól, pieprz

Duża szczypta czarnego pieprzu

5 ziaren kardamonu

Szczypta kuminu

1 łyżka octu

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż dodaj imbir, pokrojone chili, pieprz kardamon, kumin i kapustę/szpinak/jarmuż.

Całość zalej bulionem i duś około 40 minut.

Przed podaniem dopraw octem solą i pieprzem.

MESIR WOT, czyli czerwona soczewica

Składniki:

1,5 szklanki czerwonej soczewicy

3 łyżki oliwy

1 łyżka „Berber spice” (ostrej mieszanki przypraw, przepis niżej)

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 szklanki wody

100 ml przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie dodaj przyprawę i przecier pomidorowy.

Soczewicę przepłucz, dodaj do pomidorów i zalej wodą.

Gotuj na niewielkim ogniu przez 15-20 minut.

Dopraw do smaku

SAŁATKA Z BURAKÓW

Składniki:

1 cebula

500 g ugotowanych buraków

500 g ugotowanych ziemniaków

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki oleju roślinnego

1 papryczka jalapeno

Przygotowanie:

Wymieszaj posiekaną cebulę z sokiem z cytryny olejem i papryczką.

Ziemniaki i buraki pokrój w paseczki, dopraw sosem, solą i pieprzem

ATKILT WOT, czyli ziemniaki z kapustą

Składniki:

2 ziemniaki

2 marchewki

½ główki kapusty

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 zielone chili

1 mała cebula

3 cm świeżego imbiru

Duża szczypta kuminu

½ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki kardamonu

¼ łyżeczki cynamonu

Łyżeczka nasion kozieradki

Szczypta mielonych goździków

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na oleju przysmaż czosnek, imbir, chili, cebulę, dodaj przyprawy a następnie pokrojoną marchew, ziemniaki i pokrojona kapustę.

Gotuj około 30-40 minut aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.

AZEFA, czyli zielona soczewica z musztardą

Składniki:

Szklanka zielonej soczewicy namoczonej

2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy

Łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

Łyżeczka soli

Sok z 2 cytryn

Duża szczypta pieprzu cayenne

3 łyżki oliwy

3 papryczki jalapenos

Przygotowanie:

Soczewicę gotuj w wodzie około 30 minut.

Po ugotowaniu ostudź.

Musztardę utrzyj w moździerzu z pieprzem, pieprzem cayenne.

Wymieszaj z 2 łyżkami wody, dodaj sok z cytryny i oliwę oraz jalapenos.

Wymieszaj z soczewicą.

FASOLIA, czyli fasolka z marchewką

Składniki:

3 łyżki oliwy

2 czerwone cebule

3 ząbki czosnku

4 cm świeżego imbiru

1 łyżka kurkumy

500 g zielonej fasolki

3 marchewki

Szklanka wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, pokrojony imbir, smaż przez chwilę dodaj kurkumę, a po chwili fasolę i pokrojoną marchewkę oraz wodę i koncentrat oraz wodę.

Gotuj około 40 minut albo do momentu aż warzywa będą miękkie.

Dopraw do smaku.

PRZYPRAWA BERBER

Składniki:

2 łyżki ziaren kolendry

Łyżka ziaren kozieradki

½ łyżki czarnego pieprzu

¼ łyżki ziela angielskiego

6 ziaren kardamonu

4 goździki

2 łyżki suszonych płatków cebuli

5 suszonych papryczek chili

2 łyżki słodkiej papryki

2 łyżki ostrej papryki

2 łyżki soli

½Łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

Łyżeczka mielonego imbiru

Łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Na patelni podpraż niemielone przyprawy.

Przełóż do moździerza, dodaj cebulę.

I resztę przypraw, zmiel.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości