Przepisy kulinarne

Anna Starmach i Agnieszka Kręglicka. Kuchnia grzybowa

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i Agnieszka Kręglicka przygotowały specjalnie dla nas kilka ciekawych propozycji na ciekawe wykorzystanie grzybów w kuchni.

Borowiki zapiekane w kajzerkach

Składniki:


1kg grzybów borowików lub mieszanych (kurki, rydze, maślaki, podgrzybki)


5 okrągłych kajzerek


1 cebula


100g orzechów włoskich


Masło


100ml śmietanki 36%


Przyprawy Kamis:


Tymianek


Czosnek Staropolski


Sól Morska w młynku



Przygotowanie:


Grzyby oczyść, pokrój i przysmaż na maśle z cebulką, dopraw, dodaj tymianek i czosnek a pod koniec odrobinę śmietany i pokrojone orzechy. Odetnij czubek bułek, wydrąż, a do środka daj grzyby. Zapiekaj około 25 minut  w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni.



Zupa kurkowa

Składniki:


500G Kurek, umytych i obranych


Cebula


2 marchewki


1 selera


3 ziemniaki


1, 5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego


Masło


Ewentualnie śmietana 18%


Przyprawy Kamis:


Sól morska w młynku


Natka pietruszki


Pieprz Biały mielony



Przygotowanie:


Grzybki smaż przez chwilę na maśle i cebulce. Osobno, ale również na maśle duś przez chwilę warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, seler, cebulę, ziemniaki, następnie zalej bulionem i gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Dodaj kurki, gotuj jeszcze przez chwilę, dopraw do smaku i jeśli chcesz dodaj odrobinę śmietany. Podawaj z dużą ilością pietruszki i grzankami czosnkowymi.



Befsztyki w sosie pieprzowym z rydzami

Składniki:


500g polędwicy wołowej


500g rydzy umytych i obranych


Cebula


Olej z pestek winogron


500ml śmietanki 36%


Przyprawy Kamis:


Pieprz czarny młotkowany


Sól morska w młynku


Tymianek



Przygotowanie:


Na suchą patelnie wsyp garść pieprzu, przypalaj go aż poczujesz drażniący nos zapach, wtedy pieprz zalej śmietanką, i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Rydze usmaż na maśle z cebulką, dopraw, dodaj tymianku. Gdy zmiękną dodaj je do sosu i gotuj jeszcze przez chwilę. Polędwicę pokrój na porcje, popieprz, smaż na małym ogniu. Czas smażenia zależy od tego jak wysmażone mięso lubisz. Podawaj z sosem i ziemniaczkami.



Grzyby a'la frytki

Składniki:


20 małych grzybów: kurki borowiki


150ml wody gazowanej


2 jaja


250g mąki


olej


Przyprawy Kamis:


Ketchup Pikantny/Łagodny


Musztarda Francuska


Sól Morska w młynku


Pieprz Kolorowy w młynku



Przygotowanie:


Wymieszaj wodę z mąką i jajami, w cieście maczaj grzyby i smaż je na rozgrzanym oleju aż uzyskają złoty kolor, dopraw do smaku. Podawaj z Ketchupem/musztardą lub majonezem najlepiej domowej roboty.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
69
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0