Materiał promocyjny

Anna Guzik w kuchni Roberta Sowy

Dziś mistrzowi Robertowi Sowie w kuchni Dzień Dobry TVN asystowała Anna Guzik. Przekonaj się jak sobie poradziła w tej roli.

Pręga wołowa w jarzynach podana z purré selerowym

Składniki dla 4 osób:

1 kg pręgi wołowej

2 l rosołu wołowego

1 op. włoszczyzny suszonej Kucharek

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku

2 ziemniaki

1 seler

1 cebula

2 ząbki czosnku

200 ml mleka 3%

2 łyżki masła

Sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone mięso umieścić w garnku, zalać rosołem, dodać suszoną włoszczyznę, cebulę i czosnek. Całość doprawić do smaku przyprawą warzywną i gotować do miękkości.

Seler i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę (pokrojony seler należy zalać wodą, aby nie ściemniał). Następnie włożyć do garnka z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić, ugnieść z masłem na purée, a następnie doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Ugotowane mięso pokroić w plastry i ułożyć na purée z selera. Podawać z chrzanem śmietankowym.

Zupa cebulowa z parmezanem

Składniki dla 4 osób:

6 pokrojonych w cienkie piórka cebul

1 l rosołu wołowego Kucharek

Tymianek Prymat do smaku

1 szklanka białego wytrawnego wina

2 łyżki masła

Bagietka na grzanki

100 g tartego sera parmezan

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmażyć na maśle z tymiankiem do momentu, aż zacznie brązowieć, dolać wino i gotować przez ok. 10 minut. Następnie dodać bulion i gotować do momentu, aż cebula będzie miękka.

Całość doprawić do smaku przyprawą Kucharek Gold i pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki, każdą z nich posypać serem parmezan i zapiekać. Zupę podawać w bulionówkach z ułożoną na wierzchu grzanką.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości