Materiał promocyjny

Ania Starmach i sylwestrowe specjały

Dzisiaj Ania Starmach wraz ze swoim chłopakiem Maćkiem przyrządzali w Dzień Dobry TVN specjały na sylwestrowy wieczór. Użyli do tego składników, które w wielu krajach uważane są za szczęśliwe i obowiązkowo należy je spożyć w ostatnią noc roku.

VASILOPITA- Greckie ciasto ze szczęśliwą monetą

Składniki:

200 g masła

1 szklanki drobnego cukru

6 jaj

4 łyżki likieru pomarańczowego

Skórka otarta z cytryny

4 szklanki mąki

łyżeczki proszku do pieczenia

3 szklanki mleka skondensowanego

1 moneta

Cukier puder (do posypania upieczonego ciasta)

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią, dodawaj pojedynczo jaja, następnie likier, skórkę cytrynową i powoli wsypuj mąkę. Ciasto wylej do okrągłej formy, ukryj w cieście monetę i piecz około godziny w temperaturze 200 stopni.

„Hoppin John”, czyli dobra fasolka na dobry rok

Składniki:

200 g fasoli (najlepiej „czarne oczko”)

200 g boczku pokrojonego w kwadraciki

1 cebula drobno pokrojona

150 g długoziarnistego ryżu

PRZYPRAWY KAMIS:

Kurkuma

Tymianek

Chili pieprz Cayenne

Sól Morska w młynku

Czosnek Granulowany

Przygotowanie:

Fasolę namocz przez noc, następnie wylej wodę, a fasolę przełóż do garnka i zalej świeżą wodą. Dodaj sól i gotuj około godziny. Boczek przysmaż na patelni, przełóż do miseczki. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku przysmaż cebulę, dodaj czosnek, pomidory. Całość wymieszaj z fasolą, dopraw pieprzem, tymiankiem, duś około 15 minut. Podawaj z ryżem z dodatkiem kurkumy.

Winogronowa sałatka

Składniki:

200 g winogron

100 g suszonych śliwek kalifornijskich

2 gałązki selera naciowego

100 g orzechów włoskich

150 g twardego sera żółtego np. Edam

2 cykorie

Sok z cytryny

2 łyżki miodu

Oliwa z oliwek

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Winogrona przekrój na połówki i pozbądź się pestek, śliwki pokrój w cienkie paseczki, seler i ser w kosteczkę. Wszystko wymieszaj w dużej misce, dodaj orzechy, sok z cytryny, odrobinę oliwy, miodu ziół soli i pieprzu. Sałatkę przekładaj do łódeczek z cykorii.

Zielona sałatka z boczkiem

Składniki:

500 g mrożonego zielonego groszku

8 plastrów boczku pokrojonego w paseczki

Oliwa z oliwek

Sok z cytryny

2 łyżki masła

Cebulka dymka

PRZYPRWAY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Pieprz kolorowy w młynku

Przygotowanie:

Groszek wrzuć do gotującej się wody na około 3 minuty. Boczek przysmaż na patelni, przełóż go do miseczki. Na patelnie wrzuć groszek, dodaj sok z cytryny masło, sol, pieprz i pokrojoną cebulkę. Przełóż do miski udekoruj sałatą.

Krewetkowe przekąski

Składniki:

300 g krewetek dużych

200 g białego sera

Szczypiorek

4 ogórki

Sok z cytryny

Oliwa z oliwek

Papryczka chili

PRZYPRAWY KAMIS:

Pieprz biały mielony

Sól Morska w młynku

Zioła do sałatek

Przygotowanie:

Krewetki wrzuć na patelnie z rozgrzaną oliwa i drobno pokrojonym chili. Smaż przez chwilę. Ostudź. 3 krewetek drobno pokrój i wymieszaj z białym serem, dodaj pokrojony szczypiorek, sól. Ogórka pokrój na 3 cm kawałki, pozbądź się pestek i faszeruj pastą krewetkową. Udekoruj krewetką, posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości