Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie

Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, Andrzej Polan poleca dania z ziemniakami w roli głównej: placki oraz kotlety ziemniaczane z mizerią z jabłkiem. Smacznego!

Kotlety ziemniaczane z piekarnika i mizeria z jabłkiem

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    • jajko
      • 60 g oscypka
        • łyżka masła
          • sól
            • pieprz czarny
              • szczypiorek drobny
                • koperek

                  Mizeria:

                  • jabłko zielone
                    • 3 ogórki gruntowe
                      • koperek
                        • 100 ml śmietanki 18 proc.
                          • sól
                            • pieprz czarny
                              • cukier do smaku
                                • kilka kropel octu jabłkowego
                                  • 2 łyżki brusznicy

                                    Przygotowanie:

                                    Ziemniaki ścieramy na grubszych oczkach i wrzucamy do zimnej kąpieli. W ten sposób pozbawiamy ziemniaka nadmiaru skrobi. Ziemniaki odciskamy z wody i odciśnięte łączymy z jajkami, tartym oscypkiem, posiekanym szczypiorkiem i rozpuszczonym masłem, i jeszcze koperek - wiadomo, ziemniak z masłem i koperkiem smakuje super. Doprawiamy solą, pieprzem. Na arkusz pergaminu wykładamy porcje ciasta ziemniaczanego, formujemy na kształt mielonego kotleta i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 minut w temperaturze 200 st. C.

                                    Mizeria: ogórki kroimy w cienkie plastry, zasypujemy solą i po chwili odciskamy. Do ogórków dodajemy jabłka pokrojone podobnie. Śmietankę łączymy z przyprawami, koperkiem. Sosem zalewamy ogórki i jabłka, mieszamy i gotowe. Kotlety podajemy z mizerią i brusznicą.

                                    Ziemniak na kiju znany wszystkim z wakacji

                                    Składniki:

                                    • 4 ziemniaki najlepiej podłużne
                                      • 2 łyżki sera dojrzewającego tartego albo oscypka
                                        • 2 łyżki masła rozpuszczonego
                                          • sól
                                            • pasta paprykowa ostra

                                              Dodatki:

                                              • 2 pomidory
                                                • mozzarella w zalewie
                                                  • kilka owoców wiśni, o tej porze mrożonych
                                                    • olej rzepakowy
                                                      • sól
                                                        • pieprz
                                                          • bazylia świeża

                                                            Przygotowanie:

                                                            Ziemniaki nabijamy na długie patyki do szaszłyków. Pod niedużym kątem wbijamy nóż i nacinamy ziemniaka, cały czas go obracając. Naciętego ziemniaka rozciągamy na ile się da, posypujemy solą. Smarujemy masłem wymieszanym z pastą paprykową. Obsypujemy z każdej strony serem i wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. W czasie pieczenia warto zaglądać do piekarnika, aby sprawdzać stan ziemniaka. Po wyjęciu ziemniaka podajemy go z dodatkami.

                                                            Placki

                                                            Składniki:

                                                            • 3-4 młode ziemniaki
                                                              • jajko
                                                                • szczypiorek
                                                                  • koperek
                                                                    • natka pietruszki
                                                                      • sól
                                                                        • pieprz
                                                                          • gałka muszkatołowa
                                                                            • cząber
                                                                              • masło klarowane do smażenia

                                                                                Dodatki:

                                                                                • gotowany burak
                                                                                  • 100 ml śmietanki 18 proc.
                                                                                    • łyżka majonez
                                                                                      • szczaw ze słoika lub kilka listków świeżego
                                                                                        • kilka listków szpinaku

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Ziemniaki ścieramy na drobnym oczku, wrzucamy na sitko, odciskamy i odciśnięte łączymy z jajkami, posiekanymi ziołami i przyprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli zbyt słabo odciśniemy ziemniaki, można dodać dla właściwej konsystencji troszkę mąki pszennej lub otrębów. Placki smażymy na złoty kolor z każdej strony. Buraka miksujemy ze śmietanką i majonezem. Placki podajemy ze szpinakiem, skrapiamy szczawiem ze słoika.

                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                          >>> Zobacz także:

                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości