Przepisy kulinarne

Andrzej Polan kręci lody na Dzień Dobry!

Można do niej porównać piękną dziewczynę, można także ją komuś zrobić w przypływie miłości. Idelna do lodów i sorbetów. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan wziął w obroty słodkie maliny!

Zdjęcie: Michał Wargin / East News


Lody malinowe
Składniki:
500g malin
300g śmietany 30%    
200g mleka skondensowanego słodzonego
100g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski
maliny do dekoracji
bita śmietana
mięta

Przygotowanie:
Maliny zagotowujemy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką Cukier Królewski, przecieramy prze sitko, pozbywając się w ten sposób pestek.  Mleko skondensowane mieszamy ze śmietaną i przetartymi malinami. Sprawdzamy smak i wlewamy do maszynki do lodów lub pojemniczków na lody. Możemy również połączyć tylko składniki mleczne z cukrem, wlać je do maszynki do lodów i tylko kiedy powstaną nam lody mleczne dodać przetarte maliny. Wtedy powstaną lody w paski malinowe.

Tort bezowy Hiszpan z malinami
Składniki:
7 białek
350g cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski
100 g cukru pudru Cukier Królewski
25g mąki ziemniaczanaej
szczypta soli
1l śmietany kremówki
maliny, borówki, porzeczki, jeżyny

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania białek dodajemy cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką Cukier Królewski i ubijamy, aż białka staną się szkliste i bardzo sztywne. Na koniec dodajemy cukier puder Cukier Królewski i mąkę ziemniaczaną.  Z masy przygotowujemy 3 krążki  i wypiekamy w temp. 100 stopni  około  50 minut. Upieczone krążki bezowe przekładamy bitą śmietaną, owocami, kawałkami naszych domowych lodów malinowych i wszystko wstawiamy do zamrażarki. Tort powinien być zmrożony!

Sernik z białą czekoladą i malinami

Składniki:
100g masła
200g herbatników
1kg sera białego
300g  białej czekolady
100g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski
3 żółtka 
2 jajka
500g malin

Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy na drobny pył i mieszamy z rozpuszczonym  masłem. Masą wyklejamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki. Ser ucieramy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką Cukier Królewski, jajkami i żółtkami. Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną  białą czekoladę. Masę wykładamy na warstwę herbatnikową, tortownicę dokładnie owijamy folią i wstawiamy do brytfanny z gorącą wodą do połowy wysokości. Pieczemy w tzw. kąpieli wodnej około 1 godziny w temp. 150 stopni.




Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
80
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0