Przepisy kulinarne

Andrzej Polan i kiełbasa z grilla na 4 sposoby

Majówka to tradycyjnie czas, kiedy po raz pierwszy rozpalamy grilla. Jak wiadomo, żaden prawdziwy grill nie może obyć się bez pysznej kiełbasy. Dlatego właśnie w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał jak przygotować kiełbasę z grilla na 4 sposoby. Wykorzystacie któryś z nich w nadchodzący weekend?

Kiełbasa na kiju

Składniki:
400 g kiełbasy głogowskiej z szynki
Chleb żytni
2-3 łyżki musztardy rosyjskiej
Cebula 
Ogórki małosolne
Koperek
Olej

Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w plastry 1 cm, podobnie kroimy pieczywo, cebulę kroimy wzdłuż.
Z pieczywa wykrawamy kółka o średnicy naszej głogowskiej, smarujemy musztardą.
Na drewniany, wcześniej wymoczony w wodzie patyk do szaszłyków nabijamy kiełbasę, chleb, cebulę i tak do momentu aż towar się skończy.
Smażymy na grillu, w tym momencie mamy chleb z grilla i kiełbasę, dwie pieczenie na jednym ogniu.
Ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy koper, musztardę francuską i niedużą ilość oleju.
Szaszłyk podajemy na salsie z ogórka.

Kiełbasa z patelni

Składniki:
300 g kiełbasy głogowskiej w szynki
Kapusta młoda
Pęczek cebuli dymki
Pęczek koperku
Sól, pieprz
2 oscypki
500 g mąki pszennej
400 ml wody
10 g drożdży
Olej
Kminek mielony
Czarnuszka

Przygotowanie:
Z mąki, wody ciepłej, drożdży, kminku do smaku, soli  i 2 łyżek oleju przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na patelni przesmażamy cebulę i kapustę na chrupiąco.
Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy sporą ilość kopru oraz czarnuszki.
Ciasto na podpłomyki dzielimy na mniejsze porcje, formujemy cienkie placki i pieczemy na grillu z jednej strony, przekładamy na drugą, wykładamy porcje kapusty i oscypki.
Kiełbasę głogowską kroimy w grubsze plastry i grillujemy, kto powiedział, że zawsze musi być grillowana w kawałku.

Kiełbasa pieczona, papryka, kalarepka

Składniki:
600 g kiełbasy głogowskiej z szynki
6 szt. papryki czerwonej
2 szt. kalarepki
Natka pietruszki
100 g oliwek czarnych bez pestek
1 opak. szpinaku baby
Ocet jabłkowy

Przygotowanie:
Kiełbasę tym razem nacinamy co 3 mm do 2/3 grubości i co 4-5 cm ucinamy porcje.
Taki typowy polski standard na ognisko.
Tak przygotowaną układamy na ruszcie i pieczemy w piekarniku na chrupiąco.
Paprykę kroimy w grubą kostkę.
Na patelni przesmażamy ząbki czosnku, dodajemy papryki i kalarepkę.
Smażymy do momentu aż papryka stanie się lekko przyrumieniona i miękka.
Paprykę skrapiamy octem jabłkowym, dodajemy natkę pietruszki, oliwki.
Na koniec liście szpinaku.
Na kolorowe ragu z papryki układamy chrupiące kawałki kiełbasy i jemy szybciutko.

Kiełbasa, ziemniaki, pieczarki, sos z rzodkiewki

Składniki:
600 g kiełbasy głogowskiej z szynki
600 g młodych ziemniaków
200 g pieczarek
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewki
200 ml gęstej śmietany

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy na półtwardo.
Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieprzem.
Kiełbasę tym razem kroimy w 10 cm kawałki i każdy po długości tniemy na cienkie paski.
Podczas smażenia zrobią nam się z tego zakręcone loki.
Plastry ziemniaka, pieczarki grillujemy, wykładamy na talerz, posypujemy koprem i szczypiorkiem.
Na wierzch kładziemy kiełbasę i wszystko skrapiamy sosem ze śmietany, musztardy, startej na tarce rzodkiewki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
56
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0