Ponczowe makowe z pomarańczami i miodem, rolada makowa i krem z kajmaku, smażone mandarynki i makowe zawijańce (strucle) w różnej formie – takie pyszne słodkości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan.Ponczowe makowe z pomarańczami i miodem - przepis Andrzeja Polana
Składniki na makowe:
- 250 g mąki
- 50 g maku
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki miód
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 pomarańcze
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy z proszkiem, szczyptą soli, cukrem, miodem i cukrem wanilinowym oraz makiem.
- Masło rozpuszczamy, łączymy z jogurtem i jajkami.
- Wszystko dodajemy do mąki z towarzystwem, mieszamy i wykładamy do foremek wyłożonych pergaminem i posmarowanych masłem.
- Pieczemy ok. 20 min. w 190 st. C.
Składniki na dodatki do makowych:
- 100 ml soku z pomarańczy
- 100 ml wody
- 100 g masła
- 100 g maku
- 100 ml rumu do smaku
- 100 g miodu
- 3-4 pomarańcze
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy, dodajemy miód, wodę, sok, rum i suchy mak.
- W taką miksturę wrzucamy ciastka, ale przed nakłuwamy w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką.
- Dekorujemy smażonymi kawałkami pomarańczy, posypujemy cukrem, polewamy czekoladą.
>>> Zobacz także:
Rolada makowa i krem z kajmaku, smażone mandarynki - przepis Andrzeja Polana
Składniki na roladę makową:
- 250 g maku
- 500 ml mleka do namoczenia maku
- 7 jaj
- 150 g cukru
- 2 szt. cukru wanilinowego
- 6 łyżek bułki tartej
- szczypta soli
- proszek do pieczenia
- soda oczyszczana
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- aromat rumowy
- 100 ml rumu
- kilka mandarynek
- miód do przesmażenia owoców
- 2 czekolada
- 100 ml śmietanki 36 proc.
Przygotowanie rolady makowej Andrzeja Polana:
- Mleko w puszkach wstawiamy do garnka z gotującą wodą, na wolnym ogniu gotujemy ok. 2 godz.
- Mak zalewamy wrzącym mlekiem, chwilę gotujemy i odstawiamy, aby mak napęczniał, a kiedy tak się stanie, mak odciskamy i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, na małym oczku.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy tylko staną się sztywne, dodajemy partiami cukier drobny, nie przerywając ubijania.
- Kiedy masa będzie przypominać niemal bezę, dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę.
- Mak zmielony łączymy z bułką tartą, proszkiem i sodą, dodajemy do ubitych jaj, delikatnie mieszamy.
- Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, pieczemy ok. 20 min. w 170 st. C.
- Upieczone ciasto zwijamy w rulon, odstawiamy do ostudzenia.
- Ciasto ostudzone nasączamy rumem z sokiem mandarynkowym. Pozostałe mandarynki kroimy w plastry i przesmażamy na miodzie.
- Masę kajmakową łączymy z aromatem rumowym, rumem. Smarujemy nasączone ciasto, zwijamy roladę.
- Wstawiamy raz jeszcze do schłodzenia, po czym polewamy rozpuszczoną czekoladą, połączoną ze śmietanką.
Makowe zawijańce (strucle) w różnej formie
Składniki:
- 1 kg mąki
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 szt. cukru wanilinowego
- 70 g drożdży
Przygotowanie ciasta na zawijańce:
- Drożdże rozprowadzamy w ciepłym delikatnie mleku, dodajemy cukier i trochę mąki, powstały rozczyn odstawiamy, aby podwoił swoją objętość.
- Żółtka, jajka i cukry łączymy razem i ubijamy niczym kogel-mogel, dodajemy do rozczynu z drożdży.
- Masło rozpuszczamy i delikatnie ciepłe dodajemy do miski i na koniec dodajemy pozostałą mąkę, wszystko wyrabiamy, jeszcze szczypta soli, kiedy ciasto będzie jednolite, dajemy mu spokój, niech rośnie, niech odpoczywa.
- A my? Zabieramy się za mak.
Składniki na świąteczny mak - przepis Andrzeja Polana
- 1 kg maku
- 1 l mleka
- 500 g miodu
- 100 g masła
- cynamon
- orzechy włoskie mielone
- skórka pomarańczowa
- cukier wanilinowy
- 6 jajek
Przygotowanie maku do zawijańców:
- Mak zalewamy wrzącym mlekiem i chwilę gotujemy.
- Odcedzamy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach.
- Do maku dodajemy miód, cukier wanilinowy, masło rozpuszczone, orzechy, skórkę pomarańczową, cynamon dla aromatu i smaku, i jajka, które warto podbić na kogel-mogel.
- Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na cztery porcje, każdą rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zwijamy na strucle.
- Mogą pozostać proste, ale warto je kroić nożem, nożyczkami, nadając im kształt choinki, wieńca, kłosa.
- Pieczemy po małym podrośnięciu ok. 40 min. w 180 st. C.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Andrzej Polan
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"