W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z kapustą w roli głównej. Co powiecie na pieczoną kapustę z chrupiącą szynką lub gołąbki z ziemniakami, serem solankowym, pietruszką w grzybach? Pycha!
Kapusta pieczona z sosem koperkowym i chrupiącą szynką
Składniki:
Kapusta w kształcie serca-młoda
Olej rzepakowy
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę kroimy w plastry ok. 2cm wzdłuż, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Skrapiamy olejem rzepakowym, układamy plasterki masła, posypujemy odważnie solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego, temp. 200 stopni, czas około 35 minut.
Szynka wędzona, boczek wędzony surowy plastry
Wędzonkę wysmażamy na patelni lub wypiekamy w piekarniku na chrupiąco. Zabieramy się za przygotowanie sosu koperkowego.
1 łyżka musztarda rosyjska
1 jajko
200ml olej rzepakowy
Sól
Sok z cytryny
1 pęczek koperek
Natka pietruszki
Wszystko umieszczamy w naczyniu i za pomocą blendera miksujemy na gęsty sos majonezowy. Upieczoną kapustę, posypujemy boczkiem ,szynką, posypujemy natką pietruszki i skrapiamy sosem koperkowym.
Gołąbki z ziemniakami, serem solankowym, pietruszką w grzybach
Składniki:
500g ziemniak gotowany
1szt kapusta coolwrap do gołąbków
1000g ser solankowy
2szt cebula
1szkl. Kasza jęczmienna drobna
1 pęczek koperek
Sól, pieprz,
2szt. korzeń pietruszki
Masło klarowane do smażenia
Składniki:
Na maśle przesmażamy na złoty kolor cebulę i pietruszkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy kaszę jęczmienną drobną, chwilę smażymy i podlewamy bulionem. Kiedy tylko kasza zmięknie, nadmiar bulionu odparuje, łączymy z ziemniakami, serem solankowym, koperkiem posiekanym. Doprawiamy pieprzem i solą. Farsz zwijamy w liście kapusty, gołąbki układamy w blaszce wyłożonej pozostałymi liśćmi kapusty.
500g grzyby ( maślaki, podgrzybki, borowiki) świeże lub mrożone
4szt cebula
Sól, pieprz czarny
Natka pietruszki
Śmietanka 30%
Na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, jej ilość powinna być zbliżona do ilości grzybów. Smażymy i kiedy cebula straci swój surowy, intensywny aromat, dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy razem, podlewamy wodą, dodajemy śmietankę i zalewamy tym nasze gołąbki. Wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni, czas około 40 minut
Przekładana jak lasagne kapusta mięsem
Składniki:
1szt kapusta biała
1kg mięso wołowe mielone
4szt cebula
250ml zmiksowane pomidory
1op. Włoszczyzna
Olej do smażenia
Sól, pierz czarny
Cząber
Przygotowanie:
Kapustę parzymy w wodzie, zdejmujemy pojedyncze liście. Samą końcówkę ze środka drobno szatkujemy. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno włoszczyznę, cebulę. Zdejmujemy z patelni i dodajemy partiami mięso. Smażymy i łączymy z warzywami. Dodajemy pomidory zmiksowane, posiekaną resztkę kapusty i przyprawy. Dusimy razem do miękkości, odparowania nadmiaru płynu. Kiedy sos będzie miał odpowiednią gęstość zdejmujemy z palnika.
100g masło
100g mąka
0o1l mleko
Sól, pieprz biały mielony, kminek mielony
300g ser tarty mozzarella
Masło rozpuszczamy, łączymy z mąką i zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.
Na dno naczynia w którym będziemy przygotowywać naszą zapiekankę wykładamy porcję sosu kminkowego. Liście kapusty, sos mięsny, beszamel i posypujemy serem. Ponownie liście, sos mięsny, sos kminkowy i ser. I tak do wykorzystania składników. Przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika, temp. 200 stopni ,czas około 30 minut.