Andrzej Polan i jego pomysły na kapustę!

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z kapustą w roli głównej. Co powiecie na pieczoną kapustę z chrupiącą szynką lub gołąbki z ziemniakami, serem solankowym, pietruszką w grzybach? Pycha!

Kapusta pieczona z sosem koperkowym i chrupiącą szynką

Składniki:

  • Kapusta w kształcie serca-młoda
    • Olej rzepakowy
      • Sól, pieprz

        Przygotowanie:

        Kapustę kroimy w plastry ok. 2cm wzdłuż, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Skrapiamy olejem rzepakowym, układamy plasterki masła, posypujemy odważnie solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego, temp. 200 stopni, czas około 35 minut.

        Szynka wędzona, boczek wędzony surowy plastry

        Wędzonkę wysmażamy na patelni lub wypiekamy w piekarniku na chrupiąco. Zabieramy się za przygotowanie sosu koperkowego.

        • 1 łyżka musztarda rosyjska
          • 1 jajko
            • 200ml olej rzepakowy
              • Sól
                • Sok z cytryny
                  • 1 pęczek koperek
                    • Natka pietruszki

                      Wszystko umieszczamy w naczyniu i za pomocą blendera miksujemy na gęsty sos majonezowy. Upieczoną kapustę, posypujemy boczkiem ,szynką, posypujemy natką pietruszki i skrapiamy sosem koperkowym.

                      Gołąbki z ziemniakami, serem solankowym, pietruszką w grzybach

                      Składniki:

                      • 500g ziemniak gotowany
                        • 1szt kapusta coolwrap do gołąbków
                          • 1000g ser solankowy
                            • 2szt cebula
                              • 1szkl. Kasza jęczmienna drobna
                                • 1 pęczek koperek
                                  • Sól, pieprz,
                                    • 2szt. korzeń pietruszki
                                      • Masło klarowane do smażenia

                                        Składniki:

                                        Na maśle przesmażamy na złoty kolor cebulę i pietruszkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy kaszę jęczmienną drobną, chwilę smażymy i podlewamy bulionem. Kiedy tylko kasza zmięknie, nadmiar bulionu odparuje, łączymy z ziemniakami, serem solankowym, koperkiem posiekanym. Doprawiamy pieprzem i solą. Farsz zwijamy w liście kapusty, gołąbki układamy w blaszce wyłożonej pozostałymi liśćmi kapusty.

                                        • 500g grzyby ( maślaki, podgrzybki, borowiki) świeże lub mrożone
                                          • 4szt cebula
                                            • Sól, pieprz czarny
                                              • Natka pietruszki
                                                • Śmietanka 30%

                                                  Na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, jej ilość powinna być zbliżona do ilości grzybów. Smażymy i kiedy cebula straci swój surowy, intensywny aromat, dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy razem, podlewamy wodą, dodajemy śmietankę i zalewamy tym nasze gołąbki. Wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni, czas około 40 minut

                                                  Przekładana jak lasagne kapusta mięsem

                                                  Składniki:

                                                  • 1szt kapusta biała
                                                    • 1kg mięso wołowe mielone
                                                      • 4szt cebula
                                                        • 250ml zmiksowane pomidory
                                                          • 1op. Włoszczyzna
                                                            • Olej do smażenia
                                                              • Sól, pierz czarny
                                                                • Cząber

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Kapustę parzymy w wodzie, zdejmujemy pojedyncze liście. Samą końcówkę ze środka drobno szatkujemy. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno włoszczyznę, cebulę. Zdejmujemy z patelni i dodajemy partiami mięso. Smażymy i łączymy z warzywami. Dodajemy pomidory zmiksowane, posiekaną resztkę kapusty i przyprawy. Dusimy razem do miękkości, odparowania nadmiaru płynu. Kiedy sos będzie miał odpowiednią gęstość zdejmujemy z palnika.

                                                                  • 100g masło
                                                                    • 100g mąka
                                                                      • 0o1l mleko
                                                                        • Sól, pieprz biały mielony, kminek mielony
                                                                          • 300g ser tarty mozzarella
                                                                            • Masło rozpuszczamy, łączymy z mąką i zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.

                                                                              Na dno naczynia w którym będziemy przygotowywać naszą zapiekankę wykładamy porcję sosu kminkowego. Liście kapusty, sos mięsny, beszamel i posypujemy serem. Ponownie liście, sos mięsny, sos kminkowy i ser. I tak do wykorzystania składników. Przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika, temp. 200 stopni ,czas około 30 minut.

                                                                              Zobacz film: Kapusta dobra na wszystko. Źródło: Dzień dobry TVN

                                                                              Zobacz też:

                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości