Ananas w cieście - jak upiec i usmażyć?

Plastry ananasa polane śmietaną
Fot. petrych / Getty Images
Ananas w cieście to znana od wielu lat potrawa i deser. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Owoc ten ma bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka: wspomaga odchudzanie, ma właściwości przeciwzapalne i pozwala zapobiegać osteoporozie. Z tych właśnie powodów warto sięgnąć po ananasa w cieście, który jest nie tylko smaczny, ale zdrowy.

Ananas w cieście - smażenie czy pieczenie?

Ananasa w cieście można przygotować na dwa sposoby - piekąc go lub smażąc. Wszystko zależy od rodzaju ciasta, które zostanie wykorzystane w przepisie. Ananas w cieście francuskim jest pieczony, zaś w cieście naleśnikowym - smażony. Pierwsza wersja deseru jest odrobinę mniej kaloryczna. Mimo odmiennego sposobu przygotowania, owoce są przepyszne w obu wersjach, a całe danie jest bardzo lekkie. Niektórym może kojarzyć się z wakacjami i gorącym słońcem, bo właśnie tak smakuje ananas w cieście - letnią beztroską.

Pieczony ananas - ananas w cieście francuskim

Ananas w cieście francuskim jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, jeżeli korzystamy z gotowego ciasta. Ambitniejsze panie domu mogą pokusić się o przygotowanie własnego ciasta od podstaw, ale jest to niestety bardzo pracochłonne.

Do przyrządzenia ananasa w cieście francuskim potrzebne będą:

· 1 ananas,

· 2-3 łyżki masła,

· 4-6 łyżeczek cukru,

· 1 żółtko,

· 1 opakowanie ciasta francuskiego.

Ananasa obieramy, wydrążamy zdrewniały środek i kroimy owoc na plastry. Roztapiamy na patelni łyżeczkę masła oraz dodajemy 2 łyżeczki cukru. Karmelizujemy plastry ananasa. Ciasto francuskie rozcinamy na paski o szerokości około 1 cm. Owijamy nimi plastry przestudzonego ananasa. Smarujemy żółtkiem i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. Ananasa w cieście francuskim najlepiej podawać na ciepło, z kwaśną marmoladą lub dżemem.

Ananas w cieście - przepis na smażone owoce

Możliwości przygotowania smażonego ananasa jest mnóstwo. Przed Wami trzy najlepsze, sprawdzone przepisy na to danie.

Ananas w cieście naleśnikowym

To przepis na najbardziej znany, klasyczny ananas w cieście . Jest nie tylko smaczny, ale i soczysty, sycący oraz zdrowy.

Składniki:

· 1 ananas świeży lub puszka ananasów w syropie,

· 2 szklanki mąki pszennej,

· 2 jajka,

· niepełna szklanka (200 ml) mleka,

· niepełna szklanka (200 ml) wody gazowanej,

· 1 łyżeczka cukru,

· 1 łyżeczka roztopionego masła.

Wszystkie składniki, oprócz ananasa, mieszamy dokładnie ze sobą, aż powstanie ciasto, które będzie minimalnie gęstsze od klasycznego ciasta na naleśniki. W tak przygotowanej masie moczymy plastry obranego ananasa. Należy smażyć go na odrobinie oleju lub suchej patelni, do czasu zarumienienia się.

Ananas w cieście kokosowym

Składniki:

· 1 świeży ananas,

· ¾ szklanki mąki,

· 1 jajko,

· ½ łyżeczki cukru waniliowego,

· ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

· szczypta soli,

· 80 ml wody gazowanej,

· 150-200 g wiórków kokosowych,

· olej.

Mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz żółtka mieszamy ze sobą. Dokładnie ubijamy białko i delikatnie przekładamy je do masy, a następnie łączymy ze sobą. Obranego i pokrojonego na plastry ananasa moczymy w cieście, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż krążki będą rumiane.

Ananas w cieście po chińsku

Ananas w cieście po chińsku to deser smażony na głębokim tłuszczu, przez co jest bardziej kaloryczny niż przedstawione wyżej przepisy. Warto jednak spróbować tego azjatyckiego przysmaku.

Składniki:

· 1-2 puszki ananasów w syropie,

· 2 szklanki mąki pszennej,

· 1 szklanka mleka,

· 1/4 szklanki wody gazowanej,

· 3 łyżki cukru,

· 30 g wiórków kokosowych,

· 2 jajka,

· 4 łyżki śmietany 18%,

· 700 ml oleju do smażenia.

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą, aż do ich dokładnego połączenia się. Plastry ananasa nabijamy na patyczki do szaszłyków i moczymy w cieście. Smażymy je na głębokim tłuszczu, co jakiś czas obracając, by równomiernie usmażyły się na złoty kolor. Można podawać je posypane dodatkowo wiórkami kokosowymi oraz z dodatkiem śmietany.

Ananas w cieście - z jakimi dodatkami go podać?

W powyższych przepisach znalazły się sugestie, z czym można serwować ananasa w cieście , by stworzyć idealne połączenie smaków. Nie wyczerpuje to jednak wszystkich możliwości. Tego typu deser smakuje dobrze zarówno sauté , jak i z dodatkami. Do dodatków należą m.in. cukier puder, bita śmietana, lody waniliowe, wszelkiego rodzaju sosy i owoce. Słodycz ananasa dobrze przełamuje jogurt naturalny lub kwaśny dżem. Dobrym dodatkiem do ananasa w cieście jest także sos kokosowy, który przygotować można z prażonych wiórków kokosowych z dodatkiem twarogu i śmietany.

Ananas w cieście - garść porad

Ananas w cieście to świetnym pomysł na przemycenie owoców do diety dziecka, które ich nie lubi lub nie chce spróbować. Tego typu placki to także świetne rozwiązanie na kinderbal. Warto zaznaczyć, że lepszą opcją będzie usmażone lub upieczone w cieście świeżego ananasa, aniżeli tego z puszki. Jest on nie tylko twardszy i bardziej wyrazisty w smaku, ale przede wszystkim zawiera dużo mniej cukru niż owoce pochodzące z zalewy. Ananas w cieście smakuje dobrze nie tylko na ciepło, ale i na zimno, dlatego może być przekąską zdrowszą niż czekolada albo lunchem zabieranym do pracy.

Zobacz film: Sezonowe owoce w wytrawnym wydaniu. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości