Amur biały to przedstawiciel gatunku karpiowatych. Jest obiektem pożądania przez wędkarzy, ze względu na swoje imponujące rozmiary. Nie jest rybą prostą do złowienia, bowiem cechuje się sprytem i ostrożnością. Sprawdź co powinieneś wiedzieć, zanim wybierzesz się na wędkowanie. Gdzie zamieszkują amury i na co dają się złapać?

Amur biały to przedstawiciel rodziny karpiowatych . Nie jest polską rybą, został bowiem przywieziony do Polski w XVI wieku i poniekąd zmuszony do adaptacji, w naszych rodzimych wodach. Zamieszkuje jeziora, stawy i płytkie zbiorniki wodne obfite w roślinność. Amur żyje w stadzie. W sprzyjających warunkach osiąga 15 lat.

Jest rybą znaną i z powodzeniem hodowaną od wieków. Ze względu na swoje gabaryty, stanowi obiekt zainteresowania wędkarzy, bowiem ryba może osiągnąć rozmiar do 150 cm długości przy wadze 45 kg . Amury żywią się zooplanktonem (larwy owadów, pierwotniaki, skorupiaki ) i roślinnością wodną. Zamieszkuje wody o temperaturze 12 stopni Celsjusza.

Amur biały pod względem wymogów środowiska, w którym żyje i pokarmu jest bardzo podobny do karpia, dlatego ryby te bardzo często żyją w jednym zbiorniku wodnym.

Łowienie amura białego

Amur biały cieszy się dużym zainteresowaniem wśród wędkarzy, a technika jego łowienia jest taka jak w przypadku karpi. Łowi się go z gruntu używając spławiki. Wędka powinna mieć długość osiągającą ponad 3 metry. Z racji wagi amura, kołowrotek i żyłka powinny być wytrzymałe i przygotowane na bardzo dużą rybę.

Amur jest rybą, która łatwo nie daje się złapać na przynęty. Jest ostrożny i nie rzuca się od razu na pokarm . Dlatego łowienie amura, wymaga czasu i cierpliwości. Amur jest ponadto rybą silną, a więc w momencie złapania go na przynętę, należy przygotować się na małe siłowanie, bowiem jest to jedna z najsilniejszych ryb.

Okres połowu amura przypada na miesiące ciepłe, czyli czas od maja do końca września. Największą aktywność ryba wykazuje właśnie w okresie wczesnej jesieni, wraz ze zmniejszeniem dostępności światła, i coraz niższymi temperaturami. Wynika to z faktu, przygotowywania się na okres zimowy. Wówczas wypływa na poszukiwanie pełnowartościowego pokarmu mięsnego.

Technika łowienia amura

Wędkowanie amura może odbywać się na dwa sposoby:

· spławik : branie ryby objawia się szarpaniem żyłki i odczuwalnym ciężarem ciągnącym w dół wynikającym z faktu iż ryba próbuje zerwać przynętę z haczyka,

· grunt : ma miejsce wtedy, kiedy amur chwycił spławik i próbuje uciekać, ciągnąć żyłkę za sobą.

Na co można złowić amura białego?

Ze względu na upodobania amura do pożywienia mięsnego jak i roślinnego, wędkarze mają wiele możliwości, na spławik. Amura białego można złowić na wiele łatwo dostępnych produktów : ziemniaki, kukurydza, ugotowany pęczak, chleb, pędy trzcin, liście sałaty, śliwki, ogórki, zielony groszek, glony, białe i czerwone robaki. Jedną z najlepszych przynęt jest ciasto biszkoptowe mające w składzie olej roślinny, który działa zachęcająco na amury. Co ciekawe wielu wędkarzy używa do swoich przynęt dodatku w postaci aromatycznych olejków spożywczych: migdałowego, waniliowego, a nawet miodu. Amur biały jest rybą, która lubi ciekawe zapachy.

Jak przygotować zanętę i dlaczego jest ważna?

Jak wspomnieliśmy amur jest rybą ostrożną i nie da się złapać od tak, za pierwszym razem. Dlatego w przypadku wędkowania amura, należy wcześniej przygotować tzw. zanętę, która posłuży jako wabik stada i zagwarantuje podpłynięcie ryby do miejsca łowienia . Zanęta powinna odbywać się przy pomocy produktu, na który zamierzamy złowić amura. Dlatego, jeśli wybierzemy ziemniaki, należy je podrzucać w jedno wybrane miejsce do 5 dni przed planowanym wędkowaniem. Amur jest rybą dużą, dlatego aby wykluczyć wyjadanie zanęty, przez inne ryby, można produkty pokroić w większe kawałki i systematycznie podrzucać amurowi. Przygotowana zanęta powinna być obfita, by zatrzymać amura na dłużej w wybranym miejscu i spowodować przypłynięcie ich w większej ilości.

Mięso amura - jak przyrządzić i jakie ma wartości?

Mięso amura jest delikatne i w smaku przypomina karpia. Dlatego bardzo często, podawany jest podczas świąt Bożego Narodzenia. Przygotowując amura, należy wziąć pod uwagę, iż jest to ryba bardzo oścista. Na szczęście jego ości są grube i twarde, tym samym łatwe do usunięcia. Amur najlepiej smakuje podany w formie pieczonej lub duszonej. Zaawansowani wędkarze, przyrządzają jego mięso w specjalnych wędzarniach. Smak ryby broni się sam w sobie, dlatego dobrze komponuje się z delikatnymi pieczonymi warzywami.

Mięso amura jest mało kaloryczne i nie tłuste, zawiera natomiast sporo białka.


Zobacz film: Słodkie śniadanie nad morzem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
59
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0