W kuchni Dzień dobry TVN gotował nowy ambasador Izraela - Alexandra Ben-Zvi. To jego druga misja dyplomatyczna w naszym kraju. To on otwierał Ambasadę Izraela w Polsce w 1989 roku. W naszej kuchni przygotował klasyczne potrawy kuchni izraelskiej.
Szakszuka
Składniki:
Oliwa z oliwek
Czosnek
5 dużych pomidorów ( bez skórki i pokrojone) lub 1,5 puszki krojonych pomidorów z puszki
Pasta harissa
Papryczki chili świeże, kilka sztuk
Sól morka
Świeżo mielony pieprz (młynek)
Kumin/kmin rzymski
Jajka, kilka sztuk
2 czerwone papryki
Cebula
Świeża chałka ( niesłodka) lub świeży biały chleb
Sposób przygotowania:
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę oraz i dwie słodkie czerwone papryki, podsmażyć. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory oraz przyprawy. Gotować, częściowo przykryte, przez 15-20 minut na wolnym ogniu.
Dodać pastę z pomidorów i gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić. Delikatnie wbić jajka obok siebie. Gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut dopóki białko się zetnie. Przykryć jeśli jajko ma być półmiękkie. Szakszukę serwujemy z chałką lub świeżym pieczywem.
Mix Jerozolimski
Składniki:
250 g wątróbek drobiowych
250 g serc drobiowych
1 duża pierś z kurczaka
4 cebule
Przyprawa Baharat
Chlebek Pita
Thina
Korniszony
Sposób przygotowania:
Mięsa wymieszać z przyprawami oraz oliwą. Odstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, max. 24 godziny. Zeszklić cebulę, odstawić. Na osobnej patelni do smażenia bez tłuszczu smażyć mięsa w następującej kolejności, pierś, następnie dodać serca, na końcu wątróbki. Smażyć mieszając przez 12-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Dodać smażoną cebulę. Serwujemy w picie z dodatkiem thiny i korniszonami.
Sałatka Izraelska
Składniki:
Soczysta cytryna
4 jędrne pomidory
4 zielone świeże ogórki
Czerwona cebula
1 słodka czerwona papryka
Czosnek
Opcjonalnie 1 świeża zielona pikantna papryka
Cynamon w proszku
Sol morska, pieprz świeżo mielony
Z oliwek extra vergin
Natka pietruszki
Liście mięty
Sposób przygotowania:
Wycisnąć sok z połowy cytryny. Z drugiej połówki usunąć pestki i obrać ze skórki. Dokładnie posiekać. Posiekaną cytrynę i sok wymieszać z pokrojonymi warzywami i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Podawać od razu.
Cieciorkę moczyć przez całą noc w dużej misce w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie odcedzić, wypłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą tak by ta sięgała 2-3 cm ponad cieciorkę. Dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia i zagotować. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2-3 godziny dopóki cieciorka nie będzie bardzo miękka.
Następnie przecedzić (ale zachować wodę z gotowania). Cieciorkę i 2/3 szklanki thiny zmiksować na gładko. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty dodać kilka łyżeczek wody z gotowania. Doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. Hummus serwujemy z pitą.