Ambasador Izraela Alexander Ben Zvi gotuje w kuchni DDTVN. Poznaj przepis na najlepszą szakszukę

W kuchni Dzień dobry TVN gotował nowy ambasador Izraela - Alexandra Ben-Zvi. To jego druga misja dyplomatyczna w naszym kraju. To on otwierał Ambasadę Izraela w Polsce w 1989 roku. W naszej kuchni przygotował klasyczne potrawy kuchni izraelskiej.

Szakszuka

Składniki:

  • Oliwa z oliwek
    • Czosnek
      • 5 dużych pomidorów ( bez skórki i pokrojone) lub 1,5 puszki krojonych pomidorów z puszki
        • Pasta harissa
          • Papryczki chili świeże, kilka sztuk
            • Sól morka
              • Świeżo mielony pieprz (młynek)
                • Kumin/kmin rzymski
                  • Jajka, kilka sztuk
                    • 2 czerwone papryki
                      • Cebula
                        • Świeża chałka ( niesłodka) lub świeży biały chleb

                          Sposób przygotowania:

                          W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę oraz i dwie słodkie czerwone papryki, podsmażyć. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory oraz przyprawy. Gotować, częściowo przykryte, przez 15-20 minut na wolnym ogniu.

                          Dodać pastę z pomidorów i gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić. Delikatnie wbić jajka obok siebie. Gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut dopóki białko się zetnie. Przykryć jeśli jajko ma być półmiękkie. Szakszukę serwujemy z chałką lub świeżym pieczywem.

                          Mix Jerozolimski

                          Składniki:

                          • 250 g wątróbek drobiowych
                            • 250 g serc drobiowych
                              • 1 duża pierś z kurczaka
                                • 4 cebule
                                  • Przyprawa Baharat
                                    • Chlebek Pita
                                      • Thina
                                        • Korniszony

                                          Sposób przygotowania:

                                          Mięsa wymieszać z przyprawami oraz oliwą. Odstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, max. 24 godziny. Zeszklić cebulę, odstawić. Na osobnej patelni do smażenia bez tłuszczu smażyć mięsa w następującej kolejności, pierś, następnie dodać serca, na końcu wątróbki. Smażyć mieszając przez 12-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Dodać smażoną cebulę. Serwujemy w picie z dodatkiem thiny i korniszonami.

                                          Sałatka Izraelska

                                          Składniki:

                                          • Soczysta cytryna
                                            • 4 jędrne pomidory
                                              • 4 zielone świeże ogórki
                                                • Czerwona cebula
                                                  • 1 słodka czerwona papryka
                                                    • Czosnek
                                                      • Opcjonalnie 1 świeża zielona pikantna papryka
                                                        • Cynamon w proszku
                                                          • Sol morska, pieprz świeżo mielony
                                                            • Z oliwek extra vergin
                                                              • Natka pietruszki
                                                                • Liście mięty

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Wycisnąć sok z połowy cytryny. Z drugiej połówki usunąć pestki i obrać ze skórki. Dokładnie posiekać. Posiekaną cytrynę i sok wymieszać z pokrojonymi warzywami i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Podawać od razu.

                                                                  Hummus

                                                                  Składniki:

                                                                  • ½ kg suchej cieciorki
                                                                    • Soda oczyszczona
                                                                      • Chlebki Pita
                                                                        • Thina
                                                                          • Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
                                                                            • Czosnek
                                                                              • Sól, pieprz

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Cieciorkę moczyć przez całą noc w dużej misce w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie odcedzić, wypłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą tak by ta sięgała 2-3 cm ponad cieciorkę. Dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia i zagotować. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2-3 godziny dopóki cieciorka nie będzie bardzo miękka.

                                                                                Następnie przecedzić (ale zachować wodę z gotowania). Cieciorkę i 2/3 szklanki thiny zmiksować na gładko. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty dodać kilka łyżeczek wody z gotowania. Doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. Hummus serwujemy z pitą.

                                                                                Zobacz też:

                                                                                Autor: Magdalena Gudowska

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości