Alzackie placki i piernikowe tiramisu. Co jeszcze można zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste przepisy

Poświąteczna kuchnia Davida Gaboriaud
Reszta świątecznego jedzenia wciąż zalega ci w lodówce? W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud pokazał, co można zrobić z bożonarodzeniowych dań, by było smacznie i różnorodnie.

Fuczki, podkarpackie placki z kiszonej kapusty

Składniki na fuczki:

  • kubek kiszonej kapusty
    • kubek mąki pszennej
      • łyżeczka soli
        • 2 jajka
          • 300-400 ml mleka
            • 0,5 łyżeczki nasion kolendry
              • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
                • masło klarowane
                  • kwaśna śmietana
                    • natka pietruszki

                      Jak przygotować fuczki:

                      Przyprawy zmiel w moździerzu. Kapustę kiszoną posiekaj drobno (może być surowa lub resztki usmażonej kapusty kiszonej lub z grzybami – jeśli takowa była na święta). Mąkę wymieszaj z solą. Wbij całe jajka i wlej 300 ml mleka. Wymieszaj na gładkie i jednolite ciasto do naleśników. Wymieszaj posiekaną kapustą, przyprawami i dopraw solą do smaku. Chochlą wlej trochę ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż na maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron. Odsącz podsmażone placki na ręczniku papierowym. Serwuj z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.

                      Śledź w tempurze z sosem majonezowo-chrzanowym

                      Składniki na śledzia w tempurze:

                      • śledzie w oleju
                        • 0,5 kubka mąki pszennej
                          • 0,5 kubka mąki kukurydzianej
                            • zimna woda gazowana
                              • żółtko
                                • łyżka musztardy Dijon
                                  • 50 ml oleju
                                    • sok z cytryny
                                      • olej do smażenia
                                        • świeży starty chrzan lub chrzan w słoiku
                                          • szczypiorek

                                            Jak przygotować śledzia w tempurze:

                                            Odsączone śledzie pokrój w dziesięciocentymetrowe kawałki. Żółtko wymieszaj z musztardą i łyżką oleju. Następnie cienkim strumieniem wlej olej cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Na koniec skrop sokiem z cytryny, dodaj chrzan i dopraw solą do smaku. Wymieszaj obie mąki ze szczyptą soli, wlej wodę gazowaną i krótko wymieszaj. Masa powinna przypominać ciasto do naleśników. Zanurz kawałki śledzia w cieście do tempury i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Serwuj kawałki ryby w tempurze z sosem majonezowo-chrzanowym i posiekanym szczypiorkiem.

                                            Alzackie placki z resztek ciasta do pierogów

                                            Składniki na alzackie placki:

                                            • ciasto do pierogów
                                              • śmietana 18 proc.
                                                • kawałek boczku
                                                  • cebula
                                                    • kilka sztuk brukselek
                                                      • kawałek sera pleśniowego
                                                        • 3 łyżki orzechów włoskich

                                                          Jak przygotować alzackie placki:

                                                          Ciasto do pierogów podziel na kilka kulek. Każdą rozwałkuj na cienkie placki. Posmaruj je cienką warstwą śmietany, dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz boczek pokrojony w zapałki. Piecz na złoty kolor w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Kolejny placek smaruj śmietaną, dodaj kawałki pleśniowego sera, listki brukselek i piecz na zloty kolor. Po wyciągnięciu posyp łyżką orzechów włoskich.

                                                          Piernikowe tiramisu

                                                          Składniki na piernikowe tiramisu:

                                                          • 500 g serka mascarpone
                                                            • 5 jajek
                                                              • 6 łyżek cukru
                                                                • świąteczne pierniki
                                                                  • zaparzona kawa
                                                                    • 2-3 łyżki whisky
                                                                      • 50 g gorzkiej czekolady

                                                                        Jak przygotować piernikowe tiramisu:

                                                                        Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z mascarpone. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ubite białka do mascarpone i delikatnie wymieszaj. Kawę wymieszaj z whisky. Delikatnie nasącz pierniczki kawą i ułóż w foremce. Wlej krem mascarpone i dodaj kolejną warstwę nasączonych pierników. Przykryj kremem. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp startą gorzką czekoladą.

                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                        Kuchnia pachnąca orzechami. Poznaj przepisy Andrzeja Polana

                                                                        Kanapkowe szaleństwo! Mocno serowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                        Przepis na pyszny, rodzinny obiad

                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                        Źródło: David Gaboriaud

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości