Alternatywa dla kanapek: cynamonowe rollsy, racuchy z kabaczków i bananowe sakwy

Czas na powrót z wakacji. W Dzień Dobry Wakacje kucharz Mateusz Zielona podpowiedział, jakie pyszne przekąski możemy przygotować i zabrać w podróż.

Cynamonowe rollsy z kaszą gryczaną

Składniki:

  • gruszki
    • cynamon
      • makaron gryczany
        • kasza gryczana niepalona
          • syrop klonowy
            • orzechy laskowe
              • 6 cytryn
                • 6 limonek
                  • ser biały półtłusty

                    Przygotowanie:

                    Kaszę gryczaną niepaloną ugotować na mleku z cynamonem, szczyptą soli i cukru. Połowę zmiksować z połową gruszek, doprawić sokiem z limonki i syropem klonowym, dodać pokrojone w niedużą kostkę gruszki oraz resztę kaszy gryczanej. Usmażyć naleśniki z dodatkiem sezamu.

                    Rollsy zwijamy następująco: na naleśniku układamy wzdłuż makaron z dresingiem z limonki i syropu klonowego oraz orzechów. Obok świeża mięta i farsz z gruszek i gryki. Zwijamy rulony.

                    >>> Zobacz także:

                    Azjatycka kanapka

                    Składniki:

                    • boczniaki
                      • nori jak do sushi
                        • ryż jak do sushi
                          • ocet jabłkowy
                            • cukier trzcinowy
                              • awokado
                                • szalotka
                                  • szczypiorek
                                    • sos sojowy
                                      • sok z limonki
                                        • syrop klonowy
                                          • pomidor

                                            Przygotowanie:

                                            Ugotować ryż, a gdy odpocznie, dodać zalewę z octu i cukru. Podsmażyć boczniaki z sosem sojowym, sokiem z limonki i syropem klonowym, następnie posiekać w dużą kostkę, dodać szczypiorek. Awokado niechlujnie rozciapać widelcem, dodać szalotkę, sok z limonki, drobno posiekanego pomidora. Dwa nori wyłożyć ryżem, jedno wysmarować pastą z awokado, drugi boczniakami. Obydwa obsypać sezamem.

                                            Racuchy z kabaczków i sera owczego

                                            Składniki:

                                            • kabaczek świeży
                                              • ser owczy (bez pleśni)
                                                • czarnuszka
                                                  • tymianek
                                                    • proszek do pieczenia
                                                      • jajka
                                                        • mąka pszenna
                                                          • masło
                                                            • olej słonecznikowy
                                                              • burak liofilizowany

                                                                Przygotowanie:

                                                                Kabaczki pokroić w grubą kostkę, obsypać solą, sokiem z cytryny, po 40 min. przemyć z soli, wysuszyć i zamarynować w soku z cytryny z tymiankiem i oliwą.

                                                                Zrobić masę do racuchów: masło, mąka, łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz, jajko. Dodać pokruszony ser owczy, tymianek i kabaczka. Smażyć na patelni spore placki.

                                                                Wakacyjne rollsy

                                                                Składniki:

                                                                • papier ryżowy
                                                                  • marchewka
                                                                    • ogórek zielony
                                                                      • ogórek małosolny
                                                                        • sezam
                                                                          • jabłko szara Reneta

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Marchew, ogórki i jabłka pokroić na cieniutkie słupki, a następnie zawinąć w papier ryżowy z dodatkiem sezamu, soku z limonki i sosu sojowego

                                                                            Bananowe sakwy

                                                                            Składniki:

                                                                            • banany duże z twardą skórką
                                                                              • agar
                                                                                • żelatyna
                                                                                  • płatki owsiane
                                                                                    • płatki kukurydziane
                                                                                      • 1 l śmietanki 30 proc.
                                                                                        • limonka
                                                                                          • czekolada gorzka
                                                                                            • folia spożywcza przezroczysta

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Banany wydrążyć zachowując skórkę. Śmietankę zagotować, dodać żelatynę albo agar. Następnie banana i rozpuścić go w śmietance, dodać płatki owsiane i kukurydziane, kawałki gorzkiej czekolady, ser biały, orzechy i inne wspaniałości. Faszerujemy banana i odkładamy do lodówki.

                                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości