Przepisy kulinarne

Aleksandra Hamkało robi puszyste omlety!

Aleksandra nie boi się odważnych, rozbieranych scen oraz nowych wyzwań. Zrobiło się o niej głośno za sprawą jej udziału w filmie „Big love”. Aleksandra wystąpiła także w teledysku zespołu Behemoth. Prowadzi w Internecie bloga kulinarno – filmowego. Kocha wszelkiego rodzaju sery. A w naszej kuchni przygotowała puszyste omlety pod okiem mistrza Andrzeja Polana.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Puszysty omlet na śniadanie
Składniki:
3 jajka           
3 łyżki mąki      
1 łyżka cukru      
3 łyżki mleka       
Masło klarowane
2 gruszki   
Ser feta  
2 łyżki miodu     
Świeży rozmaryn, cytryna

Przygotowanie:
Gruszki obsmażamy na patelni na maśle klarowanym Mlekowita i łyżce miodu z dodatkiem gałązek rozmarynu. Obsmażone odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka. Do puszystej masy dodajemy mleko, mąkę. Masę wylewamy na patelnię i wypiekamy omlet. Na wypieczony omlet wykładamy podsmażone gruszki i ser favita wymieszany ze skórką z cytryny. Całość polewamy delikatnie podgrzanym miodem z rozmarynem.

Mozzarella z anchois i grillowaną papryką
Składniki:
Mini mozzarella    
2 op. koreczków anchois           
Papryka peperoni           
20 szt kaparów               
Pomidorki cherry          
2 szt ciabaty              
Rukola, bazylia świeża

Przygotowanie:
Paprykę smarujemy oliwą, owijamy folią i pieczemy w piekarniku, upieczoną obieramy ze skóry, pestek.  Paprykę obraną i paprykę ostrą kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich kapary, pokrojone anchois i świeżą bazylię. A teraz trochę zabawy, każdą kulkę mini mozzarelli nakrawamy nożem i środek wypełniamy naszą kompozycją. Kulki podajemy na rukoli z grzankami.

Arancini z mozzarellą
Składniki:
300g ryżu białego              
50g masła klarowane  
Mini mozzarella
2 jajka                   
100g tartego parmezanu         
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany łączymy z masłem klarowanym, jednym jajkiem i parmesanem. Doprawiamy solą, pieprzem. Z masy formujemy małe porcje, każdą wypełniamy mozzarellą. Powstałą kulkę panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu.

Kurczak z pieczonymi warzywami i fetą
Składniki:
600g piersi z kurczaka          
Papryka czerwona i zielona   
Ser feta      
3szt marchewki           
Seler               
3 szt pietruszki           
100g boczniaków          
1 główka czosnku           
1 puszka pomidorów pelati      
Masło klarowane do smażenia
Cząber
Miód
Wino białe

Przygotowanie:
Marchewkę, seler, pietruszkę kroimy w cienkie plastry. Sól, miód, siekany czosnek oraz cząber łączymy z odrobiną oliwy. Taką marynatą zalewamy warzywa. Formę do pieczenia smarujemy masłem klarowanym Mlekowita i wysypujemy warzywa. Na wierzch jeszcze kładziemy cząstki masła klarowanego Mlekowita. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut. Kurczaka kroimy w małe porcje i obsmażamy na oliwie. Do podsmażonego dodajemy trochę białego wina, odparowujemy. Dodajemy pokrojoną paprykę w kostkę. Po chwili dodajemy pomidory zmiksowane. Doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy wszystko razem, na koniec dodajemy ser Favita. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami, jako alternatywę dla ziemniaków.








Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
71
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0