Przepisy kulinarne

Ale jaja! W wielkanocnej kuchni Andrzeja Polana :)

W kuchni Dzień Dobry TVN sposoby na świąteczne jaja. Ze sklepu czy te od gospodyni? Które lepsze? Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Po co przelewać je wrzątkiem? W dzisiejszej jajecznej kuchni Andrzeja, tradycyjne wielkanocne potrawy, a więc jajka faszerowane, jajecznica wielkanocna, jajka z szynką i chrzanem, czy obwarzanek z łososiem i kremowym serkiem.

 

 

Jajecznica wielkanocna

Składniki:
4 jajka wiejskie         
2 łyżki śmietany           
2 cm chrzanu (korzeń)           
sól, pieprz
boczek wędzony surowy w plastrach
100 g wiejskiej kiełbasy     
masło do smażenia
wiejski chleb

Przygotowanie:
Jajka mieszamy ze śmietaną, startym chrzanem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy stróżki masła. Plastry boczku, kiełbasy umieszczamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku na chrupiąco. W trakcie dodajemy kromki chleba. Na patelni na pozostałym maśle smażymy jajecznicę, łyżką przesuwając ścięte brzegi do środka. Lekko ściętą jajecznicę wykładamy na kromki wcześniej lekko przesmarowane masłem, obok lub na wierzchu kompozycję z chrupiącego boczku i kiełbasy.

Jajka po polsku - klasyka, ale kto ich nie lubi

Składniki:
10 jajka wiejskie           
5 pieczarek           
2 łyżki musztardy rosyjskiej
pieprz, sól
koperek
bułka tarta
cebula dymka
200 g masła               
2 łyżki śmietany

Przygotowanie: 
Jajka gotujemy w skorupkach, lekko studzimy i przekrawamy ostrym nożem na połówki. Łyżką wyjmujemy środki, drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Pieczarki przesmażamy na maśle do momentu aż pieczarki całkowicie odparują i lekko zaczną się rumienić. Dodajemy cebulę dymkę. Grzyby suszone miksujemy w młynku do kawy i puder dodajemy do pieczarek. Pieczarki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy do jajek. Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem, koperkiem i śmietaną. Dla uzyskania lepszej konsystencji dodajmy jedno surowe jajko do farszu. Farszem wypełniamy skorupki z jajek, panierujemy w bułce i smażymy na maśle. Koniecznie!

Jajka faszerowane

Zawsze jajka faszerujemy i podajemy je jako dodatek do wędlin, pieczywa. Proponujemy aby jajko było bohaterem, a dodatki stanowiły komplet, żeby powstała przekąska.

Składniki:
jajka gotowane
masło
sól, pieprz
musztarda rosyjska

Przygotowanie:
Jajka gotujemy, przekrawamy. Masło ucieramy na puch, dodajemy żółtka, musztardę, sól i pieprz.

Jajka caesar salad

Składniki:
1 ciabatty           
2 liście sałaty rzymskiej       
2-3 szt. anchois           
50 g sera parmezan

Przygotowanie:
Z ciabatty przygotowujemy małe grzanki, sałatę kroimy w cienkie paski. Do masy żółtkowej podstawowej dodajemy roztarte anchois. Farszem wypełniamy białka, dekorujemy grzanką, sałatą i tartym serem.

Obwarzanek z łososiem i kremowym serkiem

Składniki:
2 obwarzanek           
cebula dymka           
50 g łososia wędzonego       
koperek

Przygotowanie:
Do masy żółtkowej dodajemy troszkę sera kremowego, posiekaną cebulę dymkę. Farszem wypełniamy białka, dekorujemy plastrami obwarzanka, kawałkami łososia, koperkiem.

Jajka z szynką i chrzanem

Składniki:
1 łyżka majonezu           
1 łyżka chrzanu śmietankowego       
kilka plasterków dobrej szynki wędzonej    
pęczek szczypiorku

Przygotowanie:           
Do masy podstawowej dodajemy majonez, chrzan. Farszem wypełniamy białka, wierzch dekorujemy rulonikami z szynki, szczypiorkiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0